TESTOWANE PRODUKTY

środa, 17 lipca 2013

Szachownica

Szachownica czyli  popularna metrówka przekładana.
Ciasto znane jest od bardzo dawna, pewno każdy już nie raz robił metrówkę, lub ją jadł.
Warto więc teraz wypróbować czegoś innego :)

Szachownica







  • Ciasto jasne:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek przegotowanej letniej wody
  • 10 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek przegotowanej letniej wody
  • 10 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • Krem:
  • 750 ml mleka
  • 1 aromat rumowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny
  • Polewa czekoladowa gotowa deserowo - biała


Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Teraz przygotowujemy drugie ciasto ciemne. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę. 500 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz aromat, tak by maka nam się rozpuściła w mleku i wlewamy wolnym strumieniem, na gotujące się mleko, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gotową masę pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę ubijamy mikserem, dodając po łyżce kremu. Oba ciasta kroimy na kilka paseczków u mnie jest dzielone na 6. czyli każdy kawałek ciasta ma 4 cm. Teraz składamy ciasto tworząc szachownice, więc układamy ciasto jasne, smarujemy kremem, układamy ciasto ciemne i smarujemy kremem. Czynność powtarzamy. Mając na dole 4. kawałki ciasta układamy teraz na nich krem i ponownie ciasto, ale teraz zaczynamy od ciasta ciemnego. I tak składam do końca naszego ciasta. Całość polewamy polewą czekoladową deserowo - białą. Ciasto schładzamy ok 60 min. Smacznego !!


4 komentarze: