niedziela, 30 czerwca 2013

Wykwintne pączki

Od kilku dni chodziły za mną pączki ... ale  jakieś inne ...
i tak też wymyśliłam, pączki wykwintne, nadziewane warzywnym farszem.
Dodatek sera podkreśla i wzbogaca ich smak.

Wykwintne pączki




  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 150g margaryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • FARSZ:
  • 1 opakowanie serka sałatkowego Turek ISLOS
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona i żółta
  • ser żółty w plasterkach do smaku
  • 2 rzodkiewki
  • oliwki czarne
  • do smaku pietruszka zielona
  • do smaku koperek
  • olej rzepakowy ok 1,5-2 litry
  • ziemniak surowy obrany

    Składniki na farsz pokroić. Oliwki w plasterki, pietruszkę oraz koperek posiekać a pozostałe składniki w kosteczkę i doprawić do smaku. Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprz, zioła, paprykę czerwoną słodką mieloną oraz rozczyn, masę jajeczną i pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę, a następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Na połowę krążków nakładamy kawałek sera żółtego a następnie nakładamy łyżkę farszu. Przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze. Olej rzepakowy rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka surowego i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe, by ociekły z tłuszczu. Idealnie smakują z sosem jogurtowym, czosnkowym czy musztardowym. Smacznego !!


     
           



    Przepis zgłoszony do konkursu



sobota, 29 czerwca 2013

Delikatne kruche ciasto z jagodami

Pyszne delikatne ciasto na kruchym spodzie z bezową pianką i jagodami.
Czy może być coś smaczniejszego ? ;))
Ciasto można przyrządzić z połowy porcji na mniejszą blachę, jak i dodać inne owoce
np. truskawki, brzoskwinie czy malinki.

Delikatne kruche ciasto z jagodami






  • CIASTO:
  • 5 szklanek mąki
  • 500 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 10 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka oleju
  • 800g -1000g jagód
  • cukier cukier do posypania

    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (Ja piekłam na blaszce dodanej do piekarnika - głębszej) Składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść ciasto, a następnie schłodzić w lodówce ok 60 min. Po tym czasie ciasto podzielić na 30% i 70%. Mniejsze ciasto ponownie schłodzić. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na blachę a następnie delikatnie uklepać dłonią. Ciasto podpiec ok 25 min. w temp. 180'C. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Za ten czas przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, ciągle miksując na najwyższych obrotach, następnie wanilię i po łyżce budyniu. Na koniec wlewamy powoli olej i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Gotową masę bezową wykładamy na wystudzone ciasto i posypujemy jagodami. Mniejszą część ciasta wyciągamy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. Ciasto umieszczamy w piekarniku na ok 35-40 min w temp. 180'C. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


czwartek, 27 czerwca 2013

Medove Trubicky czyli miodowe rurki


Kolejne smaczne rureczki, które są bardzo popularne w Czechach - rureczek miodowych z kremem - Medove Trubicky.   Ciasteczka w dniu pieczenia są dość twarde, lecz na drugi dzień są idealne, miękkie i bardzo smaczne.


Z przepisu wychodzi ok. 45 sztuk.


Medove Trubicky czyli miodowe rurki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki śmietany
  • 25 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
    Na stolnice wysypać mąkę, cukier, sodę oraz jajka, śmietanę i miód. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Mąką podsypać stolnice a następnie rozwałkować ciasto. Z ciasta wycinać za pomocą szklanki koła. Każde koło zawinąć na wysmarowaną margaryną rurkę i piec ok 10-12 min. w temp. 180'C. Upieczone, jeszcze ciepłe rurki ściągamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier oraz kakao i mieszamy, aż składniki się ładnie połączą. Końce rurek maczamy w polewie czekoladowej i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Gotową śmietanę przekładamy do szprycy i szprycujemy rureczki. Smacznego !!

środa, 26 czerwca 2013

Pokoleniowe rureczki z bitą śmietaną


Smaczne, kruche rureczki z bitą śmietaną.
Przepis na nie znalazłam w zeszycie jeszcze babci ... jest on często wykorzystywany
w  moim domu, jak i przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Pokoleniowe rureczki z bitą śmietaną






·         500 g mąki
·         250 g margaryny
·         0,5 szklanki cukru
·         250 g śmietany
·         szczypta soli
·         1 sztuka laska wanilii
·         do smaku cukier gruby
·         0,5 litra śmietany kremówki
·         1 łyżka cukru pudru

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem, następnie dodajemy cukier, śmietanę oraz sól i wanilię. Wszystko dokładnie szybko zagniatamy na jednolite gładkie ciasto.
Ciasto zawijamy w folię aluminiową i schładzamy ok 60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko i kroimy na paseczki szerokości ok 1,5 cm. Każdy paseczek ciasta nawijamy na rurkę wcześniej nasmarowaną margaryną i obtaczamy w cukrze.
Rureczki układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok 15 min w temp. 200'C na złoty kolorek. Upieczone pozostawić do przestygnięcia a następnie ściągnąć z foremek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rureczki. Smacznego !!



wtorek, 25 czerwca 2013

Ciasteczka zbożowe

Pyszne i zdrowe ciasteczka zbożowe, które nie tylko sprawdzą się do szkoły czy też pracy,
ale i na letni piknik. Ciasteczka można kroić na kawałki jakie chcemy i jakie lubimy.
Idealne do mleka, czy soku.
A najważniejsze, że mają mało kalorii ;)



  • 100 g margaryny
  • 2 szklanki otrębów
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 0,5 szklanki miodu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka sezamu
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich

Formę 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki migdałowe oraz słonecznik podprażyć na suchej patelni, do lekkiego zarumienienia. Dodać kokos i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Margarynę, miód, cukier podgrzewać do roztopienia. Nie doprowadzać do zagotowania. Dodać sól oraz uprażone migdały.Orzechy posiekać drobno i dodać. Wymieszać, aż składniki się połączą i dodać płatki owsiane oraz otręby, sezam i żurawinę. Wszystko ponownie zamieszać i wyłożyć na formę. Pozostawić do przestygnięcia, a następnie przyciskać dłońmi tak by była gładka powierzchnia. Piec ok 20 min w temp. 170'C. Gotowe pozostawić do przestygnięcia a następnie pokroić wg upodobań. Smacznego !!

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pluszki czyli bułeczki rosyjskie

Dania rosyjskie są bogate i wysokokaloryczne. W pierwszej połowie XIX wieku na dworze carskim zapadł zwyczaj podawania dań w kolejności jedne po drugich. Po posiłku spożywana była herbata przygotowana z gęstą konfiturą.
Ja zapraszam was do spróbowania Pluszki, czyli właśnie drożdżowych bułeczek z nadzieniem z maku oraz cynamonu.

Pluszki czyli bułeczki rosyjski


  • 500 g mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • 50 g drożdży
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • DODATKOWO:
  • mak
  • cynamon
  • cukier
  • 100 g margaryny


Drożdże wkruszyć do garnuszka, dodać po dwie łyżki mąki i cukru oraz zalać pół do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać majonez, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz pozostałe mleko i rozczyn. Całość dokładnie zagnieść na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i przerobić. Następnie podzielić ciasto na ok. 14 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt a następnie posmarować rozpuszczoną margaryną, posypać cukrem a następnie makiem, bądź też cynamonem. Zwinąć w rulonik i po środku naciąć tak by dało się przełożyć boki ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp. 190'C.  Smacznego !!




niedziela, 23 czerwca 2013

Rolada bezowa

Rolada to smaczne i ładnie prezentujące się zakręcone ciasto, które wielu osobą wydaje się trudne i skomplikowane. Jednak tak nie jest. Sekretem rolady jest umiejętne zwinięcie, jeszcze ciepłej, wilgotnej rolady, w mokrą ściereczkę, wtedy nie połamie się i łatwo rozwinie. Można wykonać ją z wielu rodzajów ciast - jednak najpopularniejsza to biszkoptowa. Ja polecam prócz biszkoptowej również bezową, drożdżową oraz waflową.

Dziś zachęcić Was chcę do wypróbowania wspaniałej i delikatnej bezowej rolady z owocami i bitą śmietaną. Rolada jest lekko gumowa dzięki czemu łatwo się zwija, nie powoduje pękania.
Owoce jak i krem można zmieniać, dzięki czemu jej smak będzie zaskakiwał nas ciągle.

Rolada bezowa




  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • 400 g śmietany kremówki
  • 1 opakowanie Śmietan Fix'u
  • 250 g truskawek
  • cukier puder
  • margaryna do smarowania formy

    Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Formę do pieczenia posmarować margaryną, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140°C. Gotową pozostawić, aż przestygnie. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fix'u. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami. Smacznego !!

Upieczoną roladę odkładam na kratę na ok 3 min.


sobota, 22 czerwca 2013

Grillowana bruschetta

Kiedy pogoda dopisuje, można miło spędzić czas w ogrodzie, bądź też w miejscach wyznaczonych do grillowania. W powietrzu unosi się zapach grillowanych smakołyków. Mimo, że grillowanie nie  jest zdrowe, większość osób weekendy letnie przeznacza bowiem na grilla.

Moją ulubioną przekąską grillowaną jest Włoska bruschetta, czyli chrupkie pieczywo z pomidorkami, serem i zieleninką. Moi znajomi i rodzinna nie wyobrażają sobie grilla u mnie, bez bruschetty :))


 Grilluję bezpośrednio na ruszcie, nad żarem.



Do przygotowania jej potrzebujemy :
chleb lub bagietka
pomidorki
ser mozzarella
oliwa z oliwek
czosnek     
natka pietruszki
koperek     


Chleb / bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę grillujemy, aż się
ładnie zarumieni. Gorące pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek oraz
wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidora dokładnie myjemy, sparzamy ,
obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Układamy na chlebie
oraz posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem. Dekorujemy zieleninką.
Podawać na ciepło. Smacznego !!

piątek, 21 czerwca 2013

Chłodne piwo

Słoneczna pogoda sprawia, że chcemy się ochłodzić i często sięgamy po różne napoje czy zimne desery. Tak więc zapraszam na chłodne piwo.
Kiedy biesiadujemy, mamy ochotę nie tylko na grilla, ale również na coś chłodnego.
Dorośli sięgają po piwo, a dzieci po soczki... a co powiecie by i dzieciom dać w dużym kuflu lub szklance piwo ?
Nie mówię tu o prawdziwym piwie, a o galaretce ze śmietaną, która imituje prawdziwe piwo.
Deser nie tylko zaskoczy dzieci, ale i dorosłych.
Ucieszy też te osoby, które prowadzą samochód :)
Deser jest smaczny i szybki, zmieniając kolor galaretki możemy stworzyć piwo zielone,
bądź piwo ciemne - najlepsza tutaj jest galaretka bursztynowa.

Chłodne piwo 

Piwo zaskoczy jeszcze bardziej podane w kuflach.

  • 2 galaretki morelowe
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru


Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie rozlewamy do szklanek lub kufli, pozostawiając miejsca na pianę - na dwa palce i schładzamy, aż galaretka stężeje. Następnie śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Jeszcze chwilkę miksujemy. Gotową śmietanę nakładamy na galaretkę i podajemy. Smacznego !!


czwartek, 20 czerwca 2013

Kwiaty w doniczce

Kwiatki w doniczce, czyli waflowa doniczka z czekoladową ziemią oraz maślanym kwiatuszkiem!
Pięknie wyglądają i szybko ze stołu znikają.
Idealne na prezent np.  dla taty z okazji zbliżającego się Dnia Ojca ;)

Kwiaty w doniczce



  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • lukier żółty gotowy
  • pisaki spożywcze
  • MUFFINKI ( doniczka )
  • wafle do lodów
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklankia mąki
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • listki z opłatka

    Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym, na puch. Pod koniec ucierania dodać pokrojoną w plasterki margarynę i ucierać dalej. Dodać mąkę i jeszcze chwilkę miksować, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasteczka - kwiatuszki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego kwiatuszka wbijamy patyczek np. wykałaczkę. Gotowe pieczemy ok 12-15 min, aż się ładnie zarumienią, w temp. 180'C. Pozostawiamy do przestygnięcia. Każde ciasteczko dekorujemy za pomocą lukru a następnie pisaków spożywczych. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy żółtka oraz cukier. Przesiewamy mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do wafelków lodowych nakładamy ciasta, tak ok 2/3 wysokości i układamy na blaszce do pieczenia na stojąco. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie ścinamy naszą powstałą muffinkę na płasko. Ścięty wierzch drobno kruszymy do miseczki. Z kwiatuszka delikatnie wyciągamy wykałaczkę i wkładamy patyczek do szaszłyków, a jeśli patyczek mocno się trzyma to wbijamy wykałaczkę w naszą muffinkową doniczkę i posypujemy naszą pokruszona muffinką nadając efekt ziemi. By ziemia lepiej się trzymała można nałożyć krem, a następnie posypać. Dodajemy listki i gotowe. Smacznego !!

środa, 19 czerwca 2013

Czekoladowa babka lodowa

Kiedy za oknem wysokie temperatury, każdy szuka ochłody,
sięgając po zimne napoje, lub po lody.
Jeśli, ktoś lubi to drugie ... czyli lody i uwielbia ciasta to zapraszam na
czekoladową babkę lodową.

Czekoladowa babka lodowa

Babkę można mrozić.

  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g margaryny
  • 1 kg lodów śmietankowych
  • lukier kolorowy - zielony
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu. Nakładamy loda i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !!

wtorek, 18 czerwca 2013

Przekładana kostka cappuccino

Smaczne ciasto biszkoptowe z posmakiem kawy i delikatna nutką alkoholu.
Każdy, kto raz spróbuje powróci kolejny raz do tego przepisu.

Przekładana kostka cappuccino



  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT JASNY:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NAPAR KAWOWY
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru pudru - lub do smaku
  • 2 łyżki amaretto
  • KREM:
  • 1 litr śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1 śmietan-fix
  • kakao do przyozdobienia

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy drugi biszkopt tym razem jasny. Czynność więc powtarzamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciemny biszkopt kroimy wzdłuż na dwa płaty ciasta i kropimy spirytusem. Wrzącą wodę wlewamy do miseczki dodajemy kawę rozpuszczalną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy likier amaretto i ponownie mieszamy. Gotową kawą nasączamy biszkopt jasny. Śmietanę 30% ubijamy na niskich obrotach, aż będzie sztywna, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz śmietan - fix. Składamy ciasto: Płat biszkopta kakaowego, 1/3 kremu śmietankowego, biszkopt jasny nasączony kawą oraz ponownie 1/3 kremu i przykrywamy kolejnym płatem kakaowym oraz pozostałym kremem. Całość posypujemy kakao do smaku. Ciasto schładzamy ok 4h. Smacznego !!

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień,
kiedy warstwy się "przegryzą".

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Pasiasty galaretkowiec


Wspaniałe, delikatne ciasto galaretkowe.
Idealne na letnią pogodę, kiedy za oknem 30'C.
Deser ten zasmakuje każdemu, kto lubi galaretki.
Smaki / kolory można zmieniać wg własnych upodobań,
dzięki czemu ciasto zachwyci każdego.
Ciasto, wystarczy lekko obkroić od brzegów
formy a następnie można kroić,
z łatwością wychodzi, nie przykleja się.
Należy jednak pamiętać by zaczynać od wylania mleka.


  • 2 litry mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 cukry waniliowe
  • 80g żelatyny spożywczej
  • 8 galaretek ( mogą być po dwie te same albo każda w innym kolorku)
    Mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W 500 ml ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie wlewamy do mleka i delikatnie mieszamy. 1,5 szklanki mleka wlewamy do formy o wymiarach 26x35,5 cm. i wstawiamy do lodówki. ( Ja ustawiłam lodówkę na 4'C i potrzebowałam tylko 15 min, by galaretka zastygła ). Pozostałe mleko w garnku przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na piecu by było w cieple. Przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy jedną galaretkę w 1,5 szklanki ugotowanej wody i pozostawiamy do przestygnięcia a następnie wylewamy na białą galaretkę i ponownie schładzamy. Czynność powtarzamy aż do skończenia się mleka i galaretek. Jeśli mleko nam zgęstnieje podgrzewamy chwilkę, ciągle mieszając. Proponuję rozpuszczać po dwie galaretki będzie szybciej. Smacznego !! Ciasto, wystarczy lekko obkroić od brzegów formy a następnie można kroić, z łatwością wychodzi, nie przykleja się, Należy jednak pamiętać by zaczynać od wylania mleka.Smacznego !!



Grillowana pierś z kurczaka z ananasem i żurawiną

Pogoda dopisuje, więc czas zaprosić Was na obiad z grilla.
Tani i bardzo smaczny. W miarę szybki ...
Danie to można przygotować również na grillu elektrycznym, w domowym zaciszu.

Grillowana pierś z kurczaka z ananasem i żurawiną



  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • przyprawa do grilla
  • 2 plasterki ananasa w puszce
  • 6 sztuk żurawiny ( można zastąpić konfiturą żurawinową )
  • 2 sztuki młode ziemniaczki
  • koperek do smaku
  • sól do smaku

    Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso lekko rozbijamy a następnie przyprawiamy przyprawą do grilla i odkładamy na ok godzinę do lodówki by się przegryzło. Po tym czasie grillujemy na złoty kolorek. Plasterki ananasa grillujemy a następnie nakładamy na mięsko i dodajemy żurawinę. Chwilkę jeszcze pozostawiamy na grillu. Gotowe mięsko podajemy z pokrojonymi ziemniaczkami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego !!

niedziela, 16 czerwca 2013

Słoneczny sernik z lemon curd

Słoneczny sernik z lemon curd - czyli sernik cytrynowy.
Dziś słoneczko nas odwiedziło i serniczek nam zostawiło ;)

Słoneczny sernik z lemon curd

Do ozdoby użyłam cukiereczków w kolorze żółtym
  • CIASTO:
  • 225 g margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki kakao
  • SER:
  • 1 kg sera białego
  • 150g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 4 jajka
  • skórka cytrynowa
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • LEMON CURD:
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 laska waniliowa
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 30 g margaryny
  • żółte cukierki
Margarynę zmiksować z cukrem na puch, pod koniec dodać żółtko, kakao oraz przesianą mąkę. Całość jeszcze chwilkę miksować, a następnie szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy margaryną i posypujemy kaszą manną, a następnie wykładamy na spód ciasto. Ciasto można rozwałkować, albo delikatnie dłonią dopasować do blachy i nakłuć widelcem. Piec ok 10 min w temp. 200'C. Margarynę miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy kolejno jajka, porcjami ser, śmietanę, skórkę cytrynową oraz mąkę ziemniaczaną. Gotową masę serową wykładamy na podpieczony spód ciasta. Pieczemy ok 60 min. w temp. 180'C, aż się ładnie zarumieni. Cytryny dokładnie myjemy, a następnie wyciskamy z nich sok. Sok podgrzewamy, ale nie gotujemy. Jajka i żółtko ubić z cukrem i wanilią, a następnie delikatnie i powoli wlewać sok cytrynowy, cały czas mieszać. Powstałą masę doprowadzić do zagotowania, a następnie dodać margarynę i ściągnąć z ognia, mieszać, aż się rozpuści. Dodać śmietanę, sól i pozostawić do przestygnięcia. Gotową chłodną masą polać sernik i ułożyć wzorek z cukierków, a następnie schłodzić. Smacznego !!

sobota, 15 czerwca 2013

Medove rezy

Czeskie ciasto Medove rezy - czyli miodowe ciasto z masą grysikową pod czekoladową polewą. Ciasto bardzo często gości na weselnych stołach. Jest łatwe i smaczne dzięki czemu, każdy może sobie je samodzielnie przygotować.

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.


  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • Masa:
  • 12 łyżek grysiku ( kaszy mannej )
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

    Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, sodę, dodajemy żółtka śmietanę oraz miód i margarynę. Z podanych składników nagniatamy szybko ciasto. Gotowe gładkie ciasto umieszczamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy grysik, cały czas mieszamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia. By nie powstał kożuch na grysiku na grysik kładziemy folię. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy po łyżce grysiku. Gotową masę schładzamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Blachę do pieczenia posypujemy mąką a następnie wkładamy ciasto. Ciasto można dodatkowo nakłuć widelce. Pieczemy każdy płat ciasta osobno ok 15 min w temp. 180'C, aż się ładnie zarumieni. Ciasto składamy - ciasto połowa masy grysikowej, ciasto, powidła śliwkowe, ciasto pozostała masa grysikowa i ciasto. Całość polewamy polewą. Smacznego !!


Bułeczki pieski

Smaczne i pyszne bułeczki pieski idealne na śniadanie czy kolację.
Każda pociecha z przyjemnością sięgnie po taką bułeczkę.
Dzięki tej bułeczce możemy "przemycać" w niej to co nasz maluch nie lubi.



  • 125 g margaryny
  • 3 jajka
  • 600 g mąki
  • 50g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • rodzynki
    Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Ubite jajka wlać do mąki a następnie dodać drożdże, pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i przerabiamy. Z ciasta tworzymy wałek i kroimy w paseczki. Każdy kawałek ciasta formujemy na kulkę, a następnie delikatnie spłaszczamy dłonią. Za pomocą noża nacinamy po bokach, tworząc uszy. Ostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min. Po tym czasie dodajemy oczka i nosek z rodzynek i wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Bułeczki pieczemy ok 25-30 min w temp. 180'C. Smacznego !!

    Bułeczki smaczne są same jak i z dodatkami
    np. serem, szynką czy pomidorkiem. 

piątek, 14 czerwca 2013

Nadziane misie

Dziś zaprosić Was chcę na bardzo smaczne i puszyste misie z nadzieniem z sera białego. Oczywiście nadzienie można zmieniać np. z masą orzechową czy owocami. Delikatne ciasto drożdżowe sprawia, że misie znikają jeszcze ciepłe.


Jedno jest pewne ... dzieci na pewno się skuszą na misia z niespodzianką.


Nadziane misie




  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 50g drożdży
  • 125g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka letniego
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 300g sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 3g margaryny rozpuszczonej
  • goździki, bądź też rodzynki
  • białko jaja

    Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy budyń i rozpuszczoną letnią margarynę. Chwilkę miksujemy. Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować na ok 2 mm. i za pomocą szklanki powycinać koła. Na jeden kawałek ciasta nakładamy łyżkę sera i sklejamy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Z pozostałego ciasta wycinamy kieliszkiem koła a następnie przecinamy je na pół i otrzymujemy uszy. Kilka zostawiamy na nosem, lekko je spłaszczamy i za pomocą noża wycinamy usta. Gotowe podrośnięte bułeczki układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i smarujemy białkiem. Za pomocą białka doklejamy uszka i nosek. Wbijamy goździki jako oczy i umieszczamy w piekarniku na ok 20 min w temp. 180'C. Smacznego !!


    * Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.
Na zdjęciu bułeczki z goździkami, dzięki którym bułeczki pięknie pachną.
Dla dzieci polecam rodzynki.

czwartek, 13 czerwca 2013

Mała czarna z cukrem

... czyli pracochłonne, ale pyszne ciasteczko. Polecam takie ciasteczko dzielić na dwie osoby. Jest dość słodkie przez masę lukrową.
Masa cukrowa z przepisu wychodzi elastyczna, dzięki czemu z łatwością możemy ją rozwałkować. Idealna również na tort.

Mała czarna z cukrem ...



  • Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 aromat rumowy
  • Masa lukrowa:
  • 70 ml wrzącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżeczek glukozy w proszku
  • 5 szklanek cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Polewa:
  • 30 g margaryny
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżki mleka

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka i chwilkę miksować. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać a następnie delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Gotowe ciasto wylać do mini obręczy tortowych o średnicy ok 10 cm. Piec ok 20 min w temp. 180'C. Upieczone, ostudzone, przekroić na 2 części. ( Jeżeli ciasto urosło nam tzw muffinka tworząc grzybka - ścinamy wierzch, tak by wyrównać ). Miękkie masło miksujemy na puch, dodając cukier puder, a na końcu aromat. Gotowe schładzamy w lodówce. Schłodzoną masą przekładamy biszkopt, oraz smarujemy boki. Do wrzącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy, by się rozpuściła. Gdy się rozpuści dodajemy glukozę i ponownie mieszamy. Szklankę cukru pudru wysypujemy na wysmarowany olejem blat i dodajemy po łyżeczce wcześniej przygotowanej wody. Zagniatamy, dosypując i dolewając po łyżeczce wody. Gotowa masa powinna być elastyczna i gładka. Ja zazwyczaj zagniatam ok 30-45 min. Gotową masę rozwałkowujemy, a następnie wycinamy paski na wysokość ciasta u mnie 12 cm + 1 cm by wlać polewę. Takim paskiem owijamy ciasto lekko dociskając i naciągając masę tak by ładnie pokryła boki ciasta, tworząc filiżankę. Kiedy już mamy gotowe wszystkie filiżaneczki, dorabiamy uszka. Kawałek paska składamy a następnie rolujemy i tworzymy ucho filiżanki. Białko mieszamy z cukrem pudrem i takim lukrem kleimy uszko - chwilę trzymamy, by się przykleiło. Margarynę rozpuszczamy z kakao i mlekiem, ciągle mieszając aż powstanie polewa. Można dodać ciut więcej mleka w zależności od kakaa i otrzymanej konsystencji polewy. Przestudzić, w zimnej wodzie. Wlewać powoli na ciasto, tak by nie wylało się poza naszą filiżankę. Z lukru zrobić kosteczki, imitując np. cukier i wtopić w polewę. Gotowe schłodzić. Smacznego !!


Masę cukrową można barwić, dodając barwniki spożywcze.
Najlepsze do barwienia są barwniki w proszku lub w żelu.