wtorek, 11 marca 2014

Kokosanki


Czas na małe, pyszne ciasteczka - kokosanki.
Chyba, każdy z nas je jadł i wie jak wspaniale smakują,
kruche, z chrupiącą skóra a w środku mięciutki - po prostu IDEALNE :)
Ciasteczka w dzień pieczenia są lekko twardawe, lecz na kolejny dzień są idealne.


Kokosanki




  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 200g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • aromat arakowy
  • 1 szklanka wiórek kokosowych do panierowania


Wiórki kokosowe, cukier puder oraz aromat zmiksować za pomocą blendera.
Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać razem. Margarynę zmiksować z cukrem, do gładkiej masy dodać jajko oraz po łyżce mąki. Ciasto schłodzić w lodówce ok 10 min. Za ten czas nagrzać piekarnik. Formować w dłoni kulki a następnie panierować w wiórkach kokosowych i układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie w dość dużych odstępach. Piec ok 10-15 min na złoty kolorek w temp. 180°C. Smacznego !!




1 komentarz: