poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Szybkie mini pizzerinki


Bardzo smaczne mini pizzerinki, nadziewane tym co lubimy, oraz to co mamy pod ręką. Moja wersja jest wersją skromną, ale miałam ochotę po prostu na taką wersję.


Szybkie mini pizzerinki 

 


  • CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 125 g margaryny
  • 3 jajka
  • 30 g drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • DODATKOWO:
  • domowy sos pomidorowy, lub przecier pomidorowy
  • szynka do smaku
  • pomidor do smku
  • bazylia do smaku
  • tymianek do smaku
  • ser żółty



Mleko podgotować by było ciepłe. Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Drożdże wkuruszyć do garnuszka, dodać 2 łyżki mąki i cukru, całość zalać połową letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski dodać masę jajeczną, podrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko i margarynę. Całość dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk i miski. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podrośnie. Podrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy i dzielimy na nieduże kawałki, każdy kawałek rozgniatamy w dłoni. Smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy po plasterku szynki, pomidora, przyprawiamy do smaku tymiankiem i bazylią oraz startym na tarce serem żółtym. Gotowe wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 min w temp. 180'C. Smacznego !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz