Wspaniały, tradycyjny sernik, którego nie może zabraknąć na naszych stołach. Sernik na kruchym cieście z delikatnym i puszystym serem, oraz chrupiącą bezą to coś co chyba każdy uwielbia. Dziś 30 lipca obchodzimy Dzień Sernika, dlatego też w ten dzień nie może go zabraknąć. Sernik z aromatyczną filiżanką kawy, bądź herbaty to obowiązek weekendowego popołudnia :)
Tradycyjny sernik z bezą
CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 125 g masła
- 4 żółtka
SERNIK:
- 125 g masła
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g - 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka cukru
- 1 kg sera białego
- 5 jajek
BEZA:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na ciasto przedkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie nam kruszonka, tak przygotowane ciasto zagniatamy szybko na jednolite gładkie ciasto. Taką kruszonką można przełożyć na stolnicę, ja jednak wolę zagniatać w misce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą a następnie umieszczamy w zamrażalniku na ok 20-30 min. Po tym czasie blachę do pieczenia o wymiarach ok 26x26 cm wykładamy papierem a następnie wykładamy ciasto i delikatnie nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok 10-15 min. w temp. 180'C.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z laską waniliową, oraz cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając ser. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń w proszku , masło oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Masa będzie lekko lejąca, ale to nic nie szkodzi. Taką masę przelewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok 50-60 min. w temp. 180'C, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy ocet, oraz mąkę ziemniaczana i jeszcze chwilkę miksujemy. Taką bezę przekładamy na ciasto.
Sernik ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 20 min w temp. 170'C , następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy ok 15 min, a następnie zmniejszamy do 100'C i pieczemy ok 10 min. Ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia.