sobota, 30 lipca 2016

Tradycyjny sernik z bezą


Wspaniały, tradycyjny sernik, którego nie może zabraknąć na naszych stołach. Sernik na kruchym cieście z delikatnym i puszystym serem, oraz chrupiącą bezą to coś co chyba każdy uwielbia. Dziś 30 lipca obchodzimy Dzień Sernika, dlatego też w ten dzień nie może go zabraknąć. Sernik z aromatyczną filiżanką kawy, bądź herbaty to obowiązek weekendowego popołudnia :) 



Tradycyjny sernik z bezą




CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 4 żółtka

SERNIK:

  • 125 g masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g - 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg sera białego
  • 5 jajek

BEZA:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki na ciasto przedkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie nam kruszonka, tak przygotowane ciasto zagniatamy szybko na jednolite gładkie ciasto. Taką kruszonką można przełożyć na stolnicę, ja jednak wolę zagniatać w misce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą a następnie umieszczamy w zamrażalniku na ok 20-30 min. Po tym czasie blachę do pieczenia o wymiarach ok 26x26 cm wykładamy papierem a następnie wykładamy ciasto i delikatnie nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok 10-15 min. w temp. 180'C.

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z laską waniliową, oraz cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając ser. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń w proszku , masło oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą. Masa będzie lekko lejąca, ale to nic nie szkodzi. Taką masę przelewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok 50-60 min. w temp. 180'C, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy ocet, oraz mąkę ziemniaczana i jeszcze chwilkę miksujemy. Taką bezę przekładamy na ciasto.

Sernik ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 20 min w temp. 170'C , następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy ok 15 min, a następnie zmniejszamy do 100'C i pieczemy ok 10 min. Ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia.