wtorek, 14 marca 2017

Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta

Czas na bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje,
mowa tu o popularnym kopcu kreta, który jest u mnie symbolem wiosny :)
Ciasto upiekłam tym razem z bananami, ale równie wspaniale smakuje z innymi
sezonowymi owcami np. jagodami, malinami, truskawkami.
Do masy dodałam zmiksowane banany, dzięki czemu masa stała się integralna częścią
dodatku w postaci bananów.

Moja rada -  śmietana powinna być dobrze schłodzona, dzięki temu łatwo i szybko ją ubijesz
na sztywno, bez konieczności dodawania do niej żelatyny.

Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta




CIASTO:
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanki
  • mąka - 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • kakao - 2 łyżki
  • margaryna KASIA - 50 mililitrów
MASA:
  • śmietana 30% - 660 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • banany - 2 - 3 sztuki
  • czekolada gorzka - 50 g
DODATKOWO :
  • banany - 3 sztuki
  • kwiatuszki z opłatka - 12 sztuk


Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do takiej masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do tak przygotowanej masy i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzona margarynę KASIA i ponownie delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C . Formę jaką użyłam to 24x24 cm. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy masę bananową. 2-3 banany blendujemy dodając pod koniec cukier puder. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ok 5 min. a następnie dodajemy wcześniej przygotowane zblendowane banany i pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Taką masę delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy na ok 2 - 3 min. w lodówce.

Ciasto wydrążamy - pozostawiając ok 1 cm od spodu ciasta oraz po bokach. W wydrążone ciasto wkładamy połówki bananów - obranego banana przekrawamy wzdłuż. Na tak przygotowane ciasto nakładamy masę bananową.

Pozostałe ciasto, które pozostało nam po wydrążeniu delikatnie kruszymy, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Na cieście układamy kwiatuszki - mogą być te z opłatka, z masy cukrowej jak i prawdziwe jadalne kwiatuszki. Smacznego !!