TESTOWANE PRODUKTY

środa, 19 czerwca 2013

Czekoladowa babka lodowa

Kiedy za oknem wysokie temperatury, każdy szuka ochłody,
sięgając po zimne napoje, lub po lody.
Jeśli, ktoś lubi to drugie ... czyli lody i uwielbia ciasta to zapraszam na
czekoladową babkę lodową.

Czekoladowa babka lodowa

Babkę można mrozić.

  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g margaryny
  • 1 kg lodów śmietankowych
  • lukier kolorowy - zielony
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu. Nakładamy loda i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !!

2 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł, idealny letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis. Muszę spróbować w te gorące dni. Lodowa babka brzmi idealnie, a smakuje na 100% jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń