wtorek, 6 maja 2014

Zupka a'la rosół


Zupka a'la rosół, czyli przepis na prostą i szybką zupkę, przypominającą tradycyjny rosół.
Zaleta tej zupki to przede wszystkim czas.


Zupka a'la rosół 

 

 


  • 3 udka z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 duża marchewka
  • 0,5 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek seler
  • kawałek pora
  • makaron do smaku
  • natak pietruszki suszona lub świeża



Do garnka wlewam wody, dodaję udka i gotuję ok 15 min. po tym czasie ściągam szumowiny. Warzywa myjemy, obieramy a następnie kroimy. Marchewkę, pietruszkę oraz czosnek w plasterki, pora w półplasterki, seler w kostkę. Warzywa dodajemy do garnka i dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy. Całość gotujemy na małym ogniu ok 30 min. W tym czasie przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron, posypujemy natką pietruszki, oraz zalewamy a'la rosołem. Smacznego !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz