Zupka a'la rosół, czyli przepis na prostą i szybką zupkę, przypominającą tradycyjny rosół.
Zaleta tej zupki to przede wszystkim czas.
Zaleta tej zupki to przede wszystkim czas.
Zupka a'la rosół
- 3 udka z kurczaka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 kostki rosołowe
- 1 duża marchewka
- 0,5 pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek seler
- kawałek pora
- makaron do smaku
- natak pietruszki suszona lub świeża
Do garnka wlewam wody, dodaję udka i gotuję ok 15 min. po tym czasie ściągam szumowiny. Warzywa myjemy, obieramy a następnie kroimy. Marchewkę, pietruszkę oraz czosnek w plasterki, pora w półplasterki, seler w kostkę. Warzywa dodajemy do garnka i dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy. Całość gotujemy na małym ogniu ok 30 min. W tym czasie przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron, posypujemy natką pietruszki, oraz zalewamy a'la rosołem. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz