czwartek, 20 sierpnia 2015

Tort urodzinowy Świnka Peppa


Bardzo smaczny tort urodzinowy Świnka Peppa z opłatkiem. Tort mocno czekoladowy z dwoma kremami. Idealny nie tylko dla dzieci. Tort jest dość słodki więc polecam dla osób lubiących słodycz.
Jeśli chodzi o opłatek użyłam grubego - kupionego na allegro. Opłatek spokojnie wytrzymał 6-8 godzin przed podaniem w lodówce, a pozostały tort nie zmienił konsystencji opłatka na drugi dzień.
Torcik jest dość pracochłonny, ale bardzo smaczny.

Tort urodzinowy Świnka Peppa



CIASTO:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa I

  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny

Masa II

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki likieru SHERIDANS

DODATKOWO:

  • 1 opłatek "Świnka Peppa" ( opłatek dobrej jakości to ten grubszy, dzięki czemu opłatek nie rozmaże się i przybierze ładnych intensywnych barw).

KREM DO DEKORACJI

  • 130 g białek ( ok 6 -8 sztuk )
  • szczypta soli
  • 2 kostki masła
  • 1 kopiata szklanka cukru
  • barwnik niebieski

CIASTO

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puch. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao oraz budyń wymieszać ze sobą a następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do ciasta - delikatnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy. Piec ok 30 min w temp. 170'C. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Masa I

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody razem z żelatyną i pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem a pod koniec lekko gęstniejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce ok 15-20 min.

KREM II

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę kajmakową w puszce podgrzać a następnie połączyć z czekoladą. Masło ubić dodając stopniowo czekoladę i likier. Gotowy krem schłodzić w lodówce ok 15 min.

SKŁADANIE

Biszkopt kroimy na trzy części. Na jeden blat ciasta wykładamy masę II - (ciemną), następnie kolejny blat ciasta i masę I ( jasną ) i kolejny blat ciasta. Wierzch i boki delikatnie smarujemy masą I (jasną). tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok 20-30min.

KREM DO DEKORACJI

Białka z solą ubić na pianę w kąpieli wodnej, dodając stopniowo cukier, aż się rozpuści. Białka ściągnąć z wody i jeszcze ubijać aż będą gęste i błyszczące - ok 10-15 min. Do takiej masy dodajemy miękkie masło i ciągle miksujemy aż masa będzie miała jednolitą gładką konsystencję. Masa może, ale nie musi się zdarzyć, ale jest to chwilowe i nie należy przerywać miksowania tylko kontynuować, a masa powróci do jednolitej konsystencji. Na koniec do masy dodajemy barwnik.
Krem do dekoracji umieszczamy w worku cukierniczym z okrągłą końcówką. Na obrzeżach tortu robimy kropkę z kremu a następnie delikatnie ją rozmazujemy np. łyżeczką lub nożem. Czynność tą powtarzamy, aż zapełnimy cały tort.
Wierzch tortu dekorujemy opłatkiem dekoracyjnym i zdobimy wierzch tak samo jak boki, by zatuszować różnicę. Tort umieszczamy w lodówce. Smacznego !!








2 komentarze: