Pyszne, delikatne kruche ciasto z pianką budyniową i śliwkami.
Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Owoce można wymienić na inne sezonowe ( truskawki, jagody, malinki, czy brzoskwinie).
Kruche ciasto z pianką śmietankową i śliwkami
1 kostka margaryny
5 żółtek
1 białko
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
MASA:
4 białka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
0,5 szklanki oleju
DODATKOWO:
ok 500 g śliwek
cukier puder do smaku
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę. Dodajemy
margarynę, oraz śmietanę i żółtka oraz białko. Wszystko bardzo szybko
zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części 70 i 30%, owijamy w folię i
schładzamy ok 40 min.
Po tym czasie większą część ciasta rozwałkowujemy na papierze do
pieczenia i wkładamy do formy 20 x 20 cm., nakłuwamy widelcem ciasto i
pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Po tym czasie pozostawiamy do
przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając po
łyżce cukru, oraz cukru waniliowego, a na koniec budynie i olej. Pianę
wykładamy na podpieczone kruche ciasto. Śliwki myjemy, odpestkowujemy i
kroimy każdą na 4 części. Takie cząstki układamy na pianie, wtapiając
śliwkę skórką w pianę. Na śliwki ścieramy na dużych oczkach pozostałą
część ciasta. Ciasto pieczemy ok 40 min. w temp. 180'C. Ciasto powinno
się ładnie zarumienić. Gotowe posypujemy cukrem pudrem do smaku.
Smacznego !!
Takie ciasta to ja uwielbiam, porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
pyszne ciacho, idealne do kawy:)
OdpowiedzUsuń