jajka 3 sztuki
cukier, 3/4 szklanki
mąka, 1 szklanka
truskawki, 300 g
galaretka truskawkowa, 2 sztuki
serek homogenizowany, 4 opakowania
serek mascarpone, 250 g
żelatyna, 1,5 łyżeczki
cukier, 2 łyżki
cukier, 3/4 szklanki
mąka, 1 szklanka
truskawki, 300 g
galaretka truskawkowa, 2 sztuki
serek homogenizowany, 4 opakowania
serek mascarpone, 250 g
żelatyna, 1,5 łyżeczki
cukier, 2 łyżki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pod
koniec cukier, a następnie żółtka. Na koniec przesiewamy mąką i
delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok 20
min. w temp. 180 C.
Galaretki rozpuszczamy w 700 g wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Serek homogenizowany ubijamy, dodając po łyżce serka mascarpone oraz
cukier. Jeśli masę mamy sztywną możemy nie dodawać żelatyny. Jeśli
jednak masa jest lejąca dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Taką masę
wylewamy na biszkopt i schładzamy ok 30-40 min. Na sztywną masę układamy
owoce - truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto ponownie
schładzamy w lodówce - najlepiej przez całą noc. Smacznego !!
Wygląda bajecznie :) Zapewne pyszny.
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek bo uwielbiam taki serniczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm, idealny, pachnący latem... Aż się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńSernik zawsze i wszędzie biorę garściami :)
OdpowiedzUsuń