Mini tarty z jabłkami
CIASTO:
2,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
150 g margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE:
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżka bułki tartej
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, szybko i dokładnie, tak aby ciasto miało jednolitą i gładką konsystencję. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Foremki na mini tarty smarujemy margaryną. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy tak na ok 0,5 cm. wycinamy koła i połową ciasta wykładamy foremkę. Kolejne koła będą nam potrzebne na przykrycie naszej tarty. Foremki z ciastem układamy na blaszce i podpiekamy ok 7-10 min. w temp. 160'C. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i odlewamy powstały sok. Do jabłek dodajemy bułkę tartą, cynamon oraz cukier i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowany farsz wykładamy na podpieczone ciasto i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. Lekko go nacinamy tak by dostało się do środka powietrze. Możemy dodatkowo powycinać listki, serduszka, czy kwiatuszki i dodatkowo umieścić na cieście. Gotowe babeczki ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 10-15 min. w temp 180'C na złoty kolorek. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia a następnie podajemy z cukrem pudrem, bądź lodami. Smacznego !!
coś jak mini szarlotki mmm <3
OdpowiedzUsuńAle ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń