Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu zupa - krem.
Smak jej podkreśla ser żółty - tu mamy do wyboru swój ulubiony ostrzejszy, czy też łagodniejszy.
Jest to bowiem spora dawka witamin.
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witaminy A i D - dlatego często po nie sięgam, by moje kości i zęby były zdrowe a ja pełna energii i zadowolenia z życia. Bowiem to dzięki produktom mlecznym mam siłę i chęć do przygotowywania smacznych i zdrowych dań dla całej mojej rodziny.
Zupa krem z brokułów z żółtym serem i jogurtem naturalnym
- 1 duży brokuł ok 500 g
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ok 10 cm pora
- 1 pietruszka
- 2-3 ziemniaki
- ok 50-100g sera żółtego ( można dodać również ser pleśniowy )
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- ok 2 łyżki + dekoracja jogurt naturalny
Marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek oraz cebulę kroimy i podsmażamy w garnku doprawiając do smaku pieprzem, solą oraz papryką słodką mieloną. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz brokuła podzielonego na różyczki i wlewamy bulion - gotujemy. Do gotowej zupy ścieramy ser żółty i ściągamy z ognia, pozostawiając do lekkiego wystygnięcia następnie miksujemy zupę. Do naszego kremu dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i przyprawiamy do smaku - ponownie zagotowujemy. Gotową zupkę podajemy ozdobioną jogurtem naturalnym. Smacznego !!
Zapraszam do akcji :
"Blogerzy odkrywają wartość mleka"
fantastyczna zupka. ja robię, ale z serem topionym tez jest dobra.
OdpowiedzUsuń