piątek, 8 maja 2015

Zupa krem z brokułów z żółtym serem i jogurtem naturalnym


Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu zupa - krem.
Smak jej  podkreśla ser żółty - tu mamy do wyboru swój ulubiony ostrzejszy, czy też łagodniejszy.
Jest to bowiem spora dawka witamin.

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witaminy A i D  - dlatego często po nie sięgam, by  moje kości i zęby były zdrowe a ja pełna energii i zadowolenia z życia. Bowiem to dzięki produktom mlecznym mam siłę i chęć do przygotowywania smacznych i zdrowych dań dla całej mojej rodziny.



Zupa krem z brokułów z żółtym serem i jogurtem naturalnym





  • 1 duży brokuł ok 500 g
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • ok 10 cm pora
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ziemniaki
  • ok 50-100g sera żółtego ( można dodać również ser pleśniowy )
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • ok 2 łyżki + dekoracja jogurt naturalny



Marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek oraz cebulę kroimy i podsmażamy w garnku doprawiając do smaku pieprzem, solą oraz papryką słodką mieloną. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz brokuła podzielonego na różyczki i wlewamy bulion - gotujemy. Do gotowej zupy ścieramy ser żółty i ściągamy z ognia, pozostawiając do lekkiego wystygnięcia następnie miksujemy zupę. Do naszego kremu dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i przyprawiamy do smaku - ponownie zagotowujemy. Gotową zupkę podajemy ozdobioną jogurtem naturalnym. Smacznego !!







Zapraszam do akcji :
"Blogerzy odkrywają wartość mleka" 





1 komentarz:

  1. fantastyczna zupka. ja robię, ale z serem topionym tez jest dobra.

    OdpowiedzUsuń