Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym to idealna przekąska do
chlebusia, czy sałatki.
Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje. Polecam z czystym sumieniem.
Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje. Polecam z czystym sumieniem.
Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula biała
- 3 jajka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- czosnek do smaku
- 1 bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 słoik ogórków konserwowych
- majeranek do smaku
- tymianek do smaku
- olej do smarowania
Mięso mielone mielimy. Bułkę maczamy w ciepłym mleku. Cebulę drobno siekamy.
Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę i jajka. Całość dokładnie mieszamy, w prazie potrzeby doprawiamy mocniej do smaku.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy. Ogórka kroimy na ćwiartki. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy wyłożonej papierem od pieczenia i mocno ubijamy, następnie układamy jajka na środek, a po boku układamy pokrojone ogóreczki. Całość przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej i dokładnie uciskamy.
Tak przygotowany pasztety smarujemy olejem i przyprawiamy na wierzchu dość obficie przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 60 min w temp. 180'C. Smacznego !!
Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym |
Bardzo fajny pomysł na pyszny pasztecik :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszny pasztecik :-)
OdpowiedzUsuń