Szybkie czekoladowe ciasto z orzechami i migdałami idealnie sprawdzi się
gdy wiemy, że niebawem zjawią nam się goście, a my nie mamy nic do kawy
czy herbaty. Ciasto jest delikatne i puszyste. Idealne z cukrem pudrem jak i polewą czekoladową.
Szybkie czekoladowe ciasto z orzechami i migdałami
- 200 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki
- do smaku orzechy włoskie i pokruszone migdały
Śmietanę kremówkę podgrzewamy z połamaną czekoladą i mieszamy, aż się czekolada rozpuści. Pozostawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę miksujemy na puch z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy powoli wlewając czekoladę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszamy dodając powoli orzechy i migdały.
Ciasto wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 20-25 min. w temp. 190'C. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepisu, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń