czwartek, 18 czerwca 2015

Szybkie czekoladowe ciasto z orzechami i migdałami


Szybkie czekoladowe ciasto z orzechami i migdałami idealnie sprawdzi się gdy wiemy, że niebawem zjawią nam się goście, a my nie mamy nic do kawy czy herbaty. Ciasto jest delikatne i puszyste. Idealne z cukrem pudrem jak i polewą czekoladową. 


Szybkie czekoladowe ciasto z orzechami i migdałami

 


  • 200 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • do smaku orzechy włoskie i pokruszone migdały


Śmietanę kremówkę podgrzewamy z połamaną czekoladą i mieszamy, aż się czekolada rozpuści. Pozostawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę miksujemy na puch z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy powoli wlewając czekoladę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszamy dodając powoli orzechy i migdały.
Ciasto wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 20-25 min. w temp. 190'C. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!



2 komentarze: