Sałatka dla osób które uwielbiają dania przygotowywane na parze. Ta
metoda pozwala zachować pełnię witamin i składników mineralnych. Łatwa i szybka w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż warzywa gotowane w mundurkach.
Sałatka jarzynowa na parze
- 4 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 seler
- ok 15 cm. pora
- 3 ziemniaczki
- 1 jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- pieprz czarny grubo mielony do smaku
- sól do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- gałązka rozmarynu dodana do wody doda nam wspaniałego zapachu
Warzywa obieramy, a następnie układamy w parowarze w całości. Seler z racji iż jest duży i długo się gotuje kroję na pół. Warzywa gotujemy al dente - będą miały piękny kolor, będą jędrne i będą miały wyrazisty smak. Do wody można dodać np. gałązkę rozmarynu.
Ugotowane warzywa pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i jabłko. Doprawiamy do smaku oraz dodajemy majonez i musztardę.
Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy aż sałatka się przegryzie. Smacznego !!
Mniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń