więc nie mogłoby obejść się bez takiej słodyczy.
Tort nie nie jest za słodki jeśli chodzi o masę, tak by cukiereczki i ciasteczka mogły go dosłodzić.
Idealny nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci.
Tiramisu, czyli torcik urodzinowy ze słodkościami
Tort pieczony w tortownicy o średnicy 26 cm. |
CIASTO:
5 dużych jajek
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
DO NASĄCZENIA:
1 szklanka wrzącej wody
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
KREM:
1 l śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru
1 tabliczka czekolady białej
2 śmietan fix'y
DODATKOWO:
2 opakowania po 235g ciastek PryncyPałki od dr Gerarda
200 g cukierków M&M
0,5 opakowania cukierków Malti Keks od dr Gerarda
Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 min w temp. 175'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na 3 płaty ciasta.
Do szklanki wsypujemy kawę i cukier a następnie zalewany wodą - mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy płaty biszkopta.
Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier a na koniec rozpuszczoną czekoladę oraz śmietan fix'y.
Gotowy krem schładzamy w lodówce ok 15 min.
Składamy ciasto. Układamy płat ciasta biszkoptowego, nasączamy go kawą i nakładamy 1/3 kremu. Ponownie układamy biszkopt, nasączamy go kawą i nakładamy krem. Przykrywamy ostatnim płatem biszkopta i cały biszkopt smarujemy pozostałym kremem. Ciasteczkami obkładamy boki ciasta. Ciastek starczy na obłożenie tortu o średnicy 26cm. Na wierzch sypiemy cukierki M&M oraz Malti Keks - ja dałam ok pół opakowania.
Tort można obwiązać wstążeczką, wtedy mamy pewność, że żadne ciasteczko nam nie odpadnie.
Torcik obwiązany wstążeczką, by ładniej się prezentował, oraz by dało się go przewieść bez ewentualnych uszkodzeń. Jeśli jest na miejscu, wcale nie musi być wstążeczki. |
ŚLICZNY :)
OdpowiedzUsuńO jeju, dlaczego nie ma zdjęcia środka, bo jestem taka ciekawa! ;DDD Z zewnątrz wygląda jak prezent, tylko chciałoby się rozpakować :D
OdpowiedzUsuńZdjęcie przekroju pojawi się na dniach - torcik był na urodziny i oczekuję na zdjęcie środka :)
Usuńrobiłam kiedyś taki, świetny jest ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort ! Jubilat czyli szwagier musiał być chyba bardzo zadowolony. Szkoda tylko, że nie ma krok po kroku bo ja wzrokowcem jestem i muszę widzieć by zrobić samemu :)
OdpowiedzUsuńAle i tak podziwiam i chylę czoła bo pięknie wygląda.
Dziękuję :)
UsuńPrzepis krok po kroku znajdzie Pan/i tutaj http://www.doradcasmaku.pl/przepis/313910/tiramisu-czyli-torcik-urodzinowy-ze-slodkosciami.html
Pozdrawiam !
A na jaka tortownicę (średnicę) jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń26 cm
Usuń