sobota, 1 marca 2014

Tiramisu, czyli torcik urodzinowy ze słodkościami

Torcik przygotowany specjalnie na urodziny szwagra - następuje zmiana kodu na 3. z przodu,
więc nie mogłoby obejść się bez takiej słodyczy.
Tort nie nie jest za słodki jeśli chodzi o masę, tak by cukiereczki i ciasteczka mogły go dosłodzić.
Idealny nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci.


Tiramisu, czyli torcik urodzinowy ze słodkościami



Tort pieczony w tortownicy o średnicy 26 cm.



CIASTO:
5 dużych jajek
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

DO NASĄCZENIA:
1 szklanka wrzącej wody
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru

KREM:
1 l śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru
1 tabliczka czekolady białej
2 śmietan fix'y

DODATKOWO:
2 opakowania po 235g ciastek PryncyPałki od dr Gerarda
200 g cukierków M&M
0,5 opakowania cukierków Malti Keks od dr Gerarda



Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 min w temp. 175'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na 3 płaty ciasta.
Do szklanki wsypujemy kawę i cukier a następnie zalewany wodą - mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy płaty biszkopta.
Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier a na koniec rozpuszczoną czekoladę oraz śmietan fix'y.
Gotowy krem schładzamy w lodówce ok 15 min.
Składamy ciasto. Układamy płat ciasta biszkoptowego, nasączamy go kawą i nakładamy 1/3 kremu. Ponownie układamy biszkopt, nasączamy go kawą i nakładamy krem. Przykrywamy ostatnim płatem biszkopta i cały biszkopt smarujemy pozostałym kremem. Ciasteczkami obkładamy boki ciasta. Ciastek starczy na obłożenie tortu o średnicy 26cm. Na wierzch sypiemy cukierki M&M oraz Malti Keks - ja dałam ok pół opakowania.
Tort można obwiązać wstążeczką, wtedy mamy pewność, że żadne ciasteczko nam nie odpadnie.


Torcik obwiązany wstążeczką, by ładniej się prezentował,
oraz by dało się go przewieść bez ewentualnych uszkodzeń.
Jeśli jest na miejscu, wcale  nie musi być wstążeczki.








8 komentarzy:

  1. O jeju, dlaczego nie ma zdjęcia środka, bo jestem taka ciekawa! ;DDD Z zewnątrz wygląda jak prezent, tylko chciałoby się rozpakować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie przekroju pojawi się na dniach - torcik był na urodziny i oczekuję na zdjęcie środka :)

      Usuń
  2. robiłam kiedyś taki, świetny jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny tort ! Jubilat czyli szwagier musiał być chyba bardzo zadowolony. Szkoda tylko, że nie ma krok po kroku bo ja wzrokowcem jestem i muszę widzieć by zrobić samemu :)
    Ale i tak podziwiam i chylę czoła bo pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Przepis krok po kroku znajdzie Pan/i tutaj http://www.doradcasmaku.pl/przepis/313910/tiramisu-czyli-torcik-urodzinowy-ze-slodkosciami.html

      Pozdrawiam !

      Usuń
  4. A na jaka tortownicę (średnicę) jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń