niedziela, 16 marca 2014

Bûche de Noël, czyli pień drzewa



Bûche de Noël, czyli popularna francuska rolada - pień drzewa.
W moim wydaniu jest to budzący się do wiosny pień.
Bardzo smaczna, czekoladowa roladka, oblana polewą czekoladową.
Ciasto bardzo smaczne i rozpływające się w ustach.

Bûche de Noël, czyli pień drzewa






  • CIASTO:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki aromat rumowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 g )
  • 250 g serka mascarpone
  • POLEWA:
  • 50 g margaryny
  • 4 łyżeczki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • DODATKOWO:
  • stokrotki z opłatka
  • różyczki z opłatka



Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec oddając cukier, cukier waniliowy, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy aromat. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto zawijamy w wilgotną bawełnianą ściereczkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Serek miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce czekolady. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem, a następnie ponownie delikatnie zwijamy. Przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę rozpuszczamy, a następnie dodajemy cukier, kakao i mleko - mieszamy, aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy roladę. Pozostawiamy na ok 10min. po tym czasie na roladzie za pomocą grzebienia cukierniczego ( widelca, noża ) robimy wzorek przypominający korę drzewa. Dekorujemy za pomocą listków z opłatka. Roladę schładzamy. Smacznego !!









2 komentarze:

  1. Nominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji: http://kuchniapodlipami.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award-2014.html

    OdpowiedzUsuń