Bûche de Noël, czyli popularna francuska rolada - pień drzewa.
W moim wydaniu jest to budzący się do wiosny pień.
Bardzo smaczna, czekoladowa roladka, oblana polewą czekoladową.
Ciasto bardzo smaczne i rozpływające się w ustach.
W moim wydaniu jest to budzący się do wiosny pień.
Bardzo smaczna, czekoladowa roladka, oblana polewą czekoladową.
Ciasto bardzo smaczne i rozpływające się w ustach.
Bûche de Noël, czyli pień drzewa
- CIASTO:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki aromat rumowy
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM CZEKOLADOWY:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 g )
- 250 g serka mascarpone
- POLEWA:
- 50 g margaryny
- 4 łyżeczki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- DODATKOWO:
- stokrotki z opłatka
- różyczki z opłatka
Przygotowujemy
ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod
koniec oddając cukier, cukier waniliowy, a na koniec po jednym żółtku.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy aromat. Całość
delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy
na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min. w temp.
180'C. Upieczone ciasto zawijamy w wilgotną bawełnianą ściereczkę i
odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy krem. Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Serek
miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce czekolady. Roladę rozwijamy i
smarujemy kremem, a następnie ponownie delikatnie zwijamy.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę rozpuszczamy, a następnie
dodajemy cukier, kakao i mleko - mieszamy, aż składniki się połączą.
Gotową polewą polewamy roladę. Pozostawiamy na ok 10min. po tym czasie
na roladzie za pomocą grzebienia cukierniczego ( widelca, noża ) robimy
wzorek przypominający korę drzewa. Dekorujemy za pomocą listków z
opłatka. Roladę schładzamy. Smacznego !!
ale ładne :D
OdpowiedzUsuńNominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji: http://kuchniapodlipami.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award-2014.html
OdpowiedzUsuń