Czas na małe, pyszne ciasteczka - kokosanki.
Chyba, każdy z nas je jadł i wie jak wspaniale smakują,
kruche, z chrupiącą skóra a w środku mięciutki - po prostu IDEALNE :)
Ciasteczka w dzień pieczenia są lekko twardawe, lecz na kolejny dzień są idealne.
Kokosanki
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 1 jajko
- 200g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
- aromat arakowy
- 1 szklanka wiórek kokosowych do panierowania
Wiórki kokosowe, cukier puder oraz aromat zmiksować za pomocą blendera.
Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać razem. Margarynę zmiksować z cukrem, do gładkiej masy dodać jajko oraz po łyżce mąki. Ciasto schłodzić w lodówce ok 10 min. Za ten czas nagrzać piekarnik. Formować w dłoni kulki a następnie panierować w wiórkach kokosowych i układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie w dość dużych odstępach. Piec ok 10-15 min na złoty kolorek w temp. 180°C. Smacznego !!
pycha:)
OdpowiedzUsuń