Bardzo smaczne mini pizzerinki, nadziewane tym co lubimy, oraz to co mamy pod ręką. Moja wersja jest wersją skromną, ale miałam ochotę po prostu na taką wersję.
Szybkie mini pizzerinki
- CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 200 ml mleka
- 125 g margaryny
- 3 jajka
- 30 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- DODATKOWO:
- domowy sos pomidorowy, lub przecier pomidorowy
- szynka do smaku
- pomidor do smku
- bazylia do smaku
- tymianek do smaku
- ser żółty
Mleko podgotować by było ciepłe. Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Drożdże wkuruszyć do garnuszka, dodać 2 łyżki mąki i cukru, całość zalać połową letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski dodać masę jajeczną, podrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko i margarynę. Całość dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk i miski. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podrośnie. Podrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy i dzielimy na nieduże kawałki, każdy kawałek rozgniatamy w dłoni. Smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy po plasterku szynki, pomidora, przyprawiamy do smaku tymiankiem i bazylią oraz startym na tarce serem żółtym. Gotowe wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15-20 min w temp. 180'C. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz