Ciasto smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Kurczaczek, czyli Sernik z mandarynkami i galaretką
- Ciasto
- jajka 2 sztuki
- mąka 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- kakao 3 łyżki
- cukier 3/4 szklanki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- margaryna 1/4 kostki
- Krem
- jajka 6 sztuk
- cukier puder 2 łyżki
- biała czekolada 3 sztuki
- ser biały (3-krotnie mielony) 800 g
- śmietana kremówka 400 ml
- żelatyna 7 łyżeczek płaskich
- mandarynki 8-10 sztuk
- galaretka mandarynkowa lub pomarańczowa 2 sztuki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodając cukier oraz cukier waniliowy i żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszając wlewać wcześniej rozpuszczona i ostygniętą margarynę. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 min w temp. 170'C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody, gdy napęcznieje dolewamy kolejną 1/4 szklankę wrzącej wody i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Jajka ubijamy na parze, dodając pod koniec ubijania czekoladę oraz żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy do sera, a następnie dodajemy masę jajeczną. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do sera. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto schładzamy ok 20 min, a następnie nakładamy na ciasto. Ciasto ponownie schładzamy ok 30 min. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na masie serowej i zalewamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu galaretką. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce i schładzamy ok 2 godziny. Smacznego !!
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń