sobota, 26 kwietnia 2014

Kurczaczek, czyli Sernik z mandarynkami i galaretką



Ciasto smaczne i łatwe w przygotowaniu.


Kurczaczek, czyli Sernik z mandarynkami i galaretką





  • Ciasto
  • jajka 2 sztuki
  • mąka 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • margaryna 1/4 kostki
  • Krem
  • jajka 6 sztuk
  • cukier puder 2 łyżki
  • biała czekolada 3 sztuki
  • ser biały (3-krotnie mielony) 800 g
  • śmietana kremówka 400 ml
  • żelatyna 7 łyżeczek płaskich
  • mandarynki 8-10 sztuk
  • galaretka mandarynkowa lub pomarańczowa 2 sztuki

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodając cukier oraz cukier waniliowy i żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszając wlewać wcześniej rozpuszczona i ostygniętą margarynę. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 min w temp. 170'C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody, gdy napęcznieje dolewamy kolejną 1/4 szklankę wrzącej wody i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Jajka ubijamy na parze, dodając pod koniec ubijania czekoladę oraz żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy do sera, a następnie dodajemy masę jajeczną. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do sera. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto schładzamy ok 20 min, a następnie nakładamy na ciasto. Ciasto ponownie schładzamy ok 30 min. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na masie serowej i zalewamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu galaretką. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce i schładzamy ok 2 godziny. Smacznego !!

1 komentarz: