Jajka na kolorowo - czyli faszerowane jajka.
Idealne na wiosenną Wielkanoc. Jajka są smaczne i szybkie w przygotowaniu.Do ich przygotowania potrzebujemy barwniki spożywcze, lub barwniki naturalne :
- różowe = buraczki,
- zielona = mięta lub pokrzywa,
- fioletowe = jagody.
Jednak barwienie jajek naturalnie zajmuje sporo czasu.
Jajka na kolorowo
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka z tuńczyka w oleju
- do smaku rzeżucha
- 2 łyżki serka topionego o smaku trufli
- do smaku sól
- do smaku pieprz czarny mielony
- do smaku papryka czerwona słodka
- barwniki spożywcze
Do szklanek wlewamy do wysokości 3/4 szklanki wody i dodajemy barwniki spożywcze. Ugotowane na twarde jajko kroimy na pół. Białko wkładamy do wody i barwimy ok 10 min. w zależności od barwnika. Żółtko rozgniatamy widelcem. Dodajemy tuńczyka, posiekaną rzeżuchę, serek topiony i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia się składników. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką nakładamy farsz i dekorujemy zabarwione jajka. Smacznego !!
barwniki ? fuj ! przecież można wykorzystać warzywa i przyprawy do zabarwienia !
OdpowiedzUsuńW poście pisze o barwnikach naturalnych takich jak buraczki, pokrzywa lub mięta, oraz jagody ;)
UsuńMi zależało na szybkim zabarwieniu jajek dlatego użyłam barwników spożywczych ... jajka nie zmieniły z tego powodu smaku.
Bardzo fajny pomysł na kolorowe jajeczka - jak dla mnie super !
OdpowiedzUsuńJaka jajeczna tęcza. :)
OdpowiedzUsuńA nadgorliwcami i fanatykami nie ma co się przejmować. Wszędzie pełno nawiedzonych ludzi.