Smakowite, lecz pracochłonne ciasto nie tylko na święta.
Ciasto straciatella z ryżem preparowanym
- ryż preparowany 60 g
- dżem porzeczkowy 1 słoik
- lukier różowy 1 sztuka
- Ciasto
- jajka 5 sztuk
- mąka 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 sztuka
- cukier 1 szklanka
- Masa śmietankowa
- śmietana kremówka 600 ml
- czekolada 100 g
- cukier puder 2 łyżki
- biszkopty podłużne 12 sztuk
- żelatyna spożywcza 4 łyżeczki
- Masa orzechowa
- margaryna 150 g
- orzechy włoskie 4 łyżki
- krem czekoladowy typu nutella 4 łyżki
- cukier puder 2 łyżki
- kawa rozpuszczalna 3 łyżki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz cukier waniliowy, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30-35 min w temp. 175 'C. Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa blaty. Jeden blat smarujemy dżemem. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody i pozostawić, aż napęcznieje a następnie dodać kolejną 1/4 szklanki wrzącej wody i starannie i dokładnie wymieszać. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, a biszkopty kruszymy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i żelatynę, a następnie dodajemy biszkopty i czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką. Masę schładzamy w lodówce ok 20 min. Schłodzoną masę nakładamy na biszkopt z dżemem i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym. W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy kawę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pozostałe składniki czyli orzechy włoskie, krem czekoladowy np. nutella oraz rozpuszczoną kawę i wszystko dokładnie miksujemy. Krem schładzamy ok 10-15 min, a następnie nakładamy na biszkopt. Posypujemy ryżem preparowanym i lukrujemy, tak, żeby ryż się nie osypywał. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz