sobota, 26 kwietnia 2014

Baranek Wielkanocny z baziami


Łatwy, szybki i smaczny baranek Wielkanocny. Przy ozdabianiu, mogą pomagać dzieci dzięki czemu, baranki będą piękne, kolorowe i rodzinne.

Baranek Wielkanocny z baziami





  • 55g margaryny
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie olejku rumowego
  • pisaki spożywcze



Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodać szczyptę soli, jajko oraz cukier waniliowy i olejek, mieszać, aż składniki się połączą a następnie dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do foremki na baranka, a następnie piec ok 30 min w temp. 180'C. Ostudzonego baranka dekorujemy pisakami spożywczymi. Smacznego !!


1 komentarz: