wtorek, 5 stycznia 2016

Domowa, wędzona szynka goździkowa


Bardzo smaczna i soczysta domowa szyneczka, mocno aromatyzowana goździkami. Szyneczka przygotowana w domowej wędzarni.Co tu dużo pisać szyneczka jest po prostu wspaniała.



  • 2 kg szynki dobrej jakościowo
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 20 sztuk goździków
  • 3 sztuki liścia laurowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 6-8 sztuk ziela angielskiego
  • sól peklowa ( 20g soli na 1 kg mięsa )



     
    Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Do dużego garnka wlewamy wodę - tak by zakryła nam całe mięsko, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aż się zagotuje. Do garnka dokładamy przyprawy - pozostawiamy tylko goździki. Goździki wbijamy w naszą szynkę i wkładamy do garnka z zimną solanką. Garnek przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce np. lodówki na ok 5-7 dni. Po tym czasie szyneczkę wyciągamy z zalewy, wyciągamy z niej goździki i przekładamy ją do siatki wędliniarskiej. Tak przygotowaną szyneczkę wędzimy ok 6-8h. w zależności od wielkości szyneczek jak i wędzarni. Uwędzoną szyneczkę przekładamy do gorącej wody, by się zaparzyła tak ok 10 min. Po tym czasie pozostawiamy do przestygnięcia i możemy delektować się jej smakiem. Smacznego !!










1 komentarz:

  1. Marzy mi się dostęp do wędzalni! oj, robiłabym szynki! Na razie tylko gotowane, pieczone i surowe suszone.

    OdpowiedzUsuń