Bardzo smaczna i soczysta domowa szyneczka, mocno aromatyzowana goździkami. Szyneczka przygotowana w domowej wędzarni.Co tu dużo pisać szyneczka jest po prostu wspaniała.
Domowa, wędzona szynka goździkowa
- 2 kg szynki dobrej jakościowo
- 8-10 ząbków czosnku
- 20 sztuk goździków
- 3 sztuki liścia laurowego
- 1 łyżeczka kminku
- kilka ziarenek pieprzu
- 6-8 sztuk ziela angielskiego
- sól peklowa ( 20g soli na 1 kg mięsa )
Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Do dużego garnka wlewamy wodę - tak by zakryła nam całe mięsko, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aż się zagotuje. Do garnka dokładamy przyprawy - pozostawiamy tylko goździki. Goździki wbijamy w naszą szynkę i wkładamy do garnka z zimną solanką. Garnek przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce np. lodówki na ok 5-7 dni. Po tym czasie szyneczkę wyciągamy z zalewy, wyciągamy z niej goździki i przekładamy ją do siatki wędliniarskiej. Tak przygotowaną szyneczkę wędzimy ok 6-8h. w zależności od wielkości szyneczek jak i wędzarni. Uwędzoną szyneczkę przekładamy do gorącej wody, by się zaparzyła tak ok 10 min. Po tym czasie pozostawiamy do przestygnięcia i możemy delektować się jej smakiem. Smacznego !!
Marzy mi się dostęp do wędzalni! oj, robiłabym szynki! Na razie tylko gotowane, pieczone i surowe suszone.
OdpowiedzUsuń