sobota, 24 sierpnia 2013

Greckie pierożki z serem feta

Szybkie i tanie pierożki w greckim stylu.
Pierożki smakują wybornie, więc polecam na kolację.

Greckie pierożki z serem feta



  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 pomidory
  • kilka oliwek czarnych
  • ser feta
  • zieleninka ( u mnie koperek, bazylia oraz pietruszka )
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • sezam
  • pieprz i sól do smaku

    Przygotowujemy farsz. Pomidora i ser kroimy w kostkę, Oliwki w plasterki. Zieleninkę siekamy. Doprawiamy do smaku i dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy a następnie kroimy na 6 kwadratów. Na każdy kawałek nakładamy farsz i składamy tworząc trójkąty. Brzegi sklejamy za pomocą widelca. Wierzch smarujemy oliwą i posypujemy sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Gotowe podajemy. Smacznego !!

1 komentarz:

  1. Pierożki uwielbiam, ser feta tym bardziej więc musi to być przepyszne połączenie :))

    OdpowiedzUsuń