Szybkie i tanie pierożki w greckim stylu.
Pierożki smakują wybornie, więc polecam na kolację.
Greckie pierożki z serem feta
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 pomidory
- kilka oliwek czarnych
- ser feta
- zieleninka ( u mnie koperek, bazylia oraz pietruszka )
- kilka kropel oliwy z oliwek
- sezam
- pieprz i sól do smaku
Przygotowujemy farsz. Pomidora i ser kroimy w kostkę, Oliwki w plasterki. Zieleninkę siekamy. Doprawiamy do smaku i dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy a następnie kroimy na 6 kwadratów. Na każdy kawałek nakładamy farsz i składamy tworząc trójkąty. Brzegi sklejamy za pomocą widelca. Wierzch smarujemy oliwą i posypujemy sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Gotowe podajemy. Smacznego !!
Pierożki uwielbiam, ser feta tym bardziej więc musi to być przepyszne połączenie :))
OdpowiedzUsuń