Bardzo smaczne i delikatne ciasto o mocnym smaku
cytryny.
Co prawda jest kaloryczne, ale kto liczy kalorie jak widzi to ciasto ?
Chyba nikt !!
Co prawda jest kaloryczne, ale kto liczy kalorie jak widzi to ciasto ?
Chyba nikt !!
Orzeźwiająca cytrynka
- BISZKOPT:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- MASA BUDYNIOWA:
- 2 budynie cytrynowe
- 0,5 litra wody
- 4 łyżeczki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 125 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- MASA ŚMIETANKOWA:
- 660 ml śmietany kremówki 30%
- 2 śmietan fix'y
- 1/3 szklanki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wody
- herbatniki ok 22 - 24 sztuki
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 60 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mleka
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę budyniową. Budynie rozpuszczamy w pół szklanki wody i dodajemy cukier. Pozostałą wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Do gotującej się wody wlewamy budyń, delikatnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągamy z ognia i dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do przestygnięcia. ( Folia powoduje, że na budyniu nie pojawi nam się kożuch ). W miseczce miksujemy margarynę z cukrem, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy na biszkopt i umieszczamy ciasto w lodówce na ok 30 min. Teraz czas na przygotowanie masy śmietankowej. Szklankę wody zagotowujemy, a następnie wsypujemy i rozpuszczamy galaretkę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i śmietan fix'y i zimną lejącą galaretkę. Gotową masę śmietankową wykładamy na ciasto na masę budyniową, a na wierzch układamy herbatniki. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na ok 30 min. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kakao - mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy margarynę i ponownie mieszamy, aż rozpuści się margaryna. Tak przygotowaną polewę pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia a następnie polewamy ciasto, tworząc esy-floresy. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone. Smacznego !!
Robię bardzo podobne ciasto i wszystkim fanom cytrynowych wypieków gorąco je polecam:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, nigdy nie próbowałam cytrynowych słodkości, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tymi herbatnikami na górze :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńja też robię takie ciasto, ale dodatkowo na herbatniki robię jeszcze lukier z cukru pudru i soku z cytryny :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!