niedziela, 25 sierpnia 2013

Orzeźwiająca cytrynka

Bardzo smaczne i delikatne ciasto o mocnym smaku cytryny.
Co prawda jest kaloryczne, ale kto liczy kalorie jak widzi to ciasto ?
Chyba nikt !!


Orzeźwiająca cytrynka 

 



  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie cytrynowe
  • 0,5 litra wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan fix'y
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody
  • herbatniki ok 22 - 24 sztuki
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 60 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mleka

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę budyniową. Budynie rozpuszczamy w pół szklanki wody i dodajemy cukier. Pozostałą wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Do gotującej się wody wlewamy budyń, delikatnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągamy z ognia i dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do przestygnięcia. ( Folia powoduje, że na budyniu nie pojawi nam się kożuch ). W miseczce miksujemy margarynę z cukrem, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy na biszkopt i umieszczamy ciasto w lodówce na ok 30 min. Teraz czas na przygotowanie masy śmietankowej. Szklankę wody zagotowujemy, a następnie wsypujemy i rozpuszczamy galaretkę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i śmietan fix'y i zimną lejącą galaretkę. Gotową masę śmietankową wykładamy na ciasto na masę budyniową, a na wierzch układamy herbatniki. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na ok 30 min. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kakao - mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy margarynę i ponownie mieszamy, aż rozpuści się margaryna. Tak przygotowaną polewę pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia a następnie polewamy ciasto, tworząc esy-floresy. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone. Smacznego !!

     

4 komentarze:

  1. Robię bardzo podobne ciasto i wszystkim fanom cytrynowych wypieków gorąco je polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda, nigdy nie próbowałam cytrynowych słodkości, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tymi herbatnikami na górze :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też robię takie ciasto, ale dodatkowo na herbatniki robię jeszcze lukier z cukru pudru i soku z cytryny :D

    Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń