Wspaniałe, pachnące i puszyste bułeczki drożdżowe.
Idealne na śniadanie jak i na podwieczorek.
Smakują wyśmienicie w dniu pieczenia jak i kilka dni później,
na zimno, lub podgrzane w mikrofali lub piekarniku.
Bułeczki drożdżowe ze śliwką
Z przepisu wychodzą 3 formy. |
0,5 kg mąki
125 g margarynę
200 g mleka
2 jajka
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
50 g drożdży
szczypta soli
Drożdże wkruszyć do garnuszka, dodać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki a następnie zalać połową mleka - letniego. Całość wymieszać i pozostawiać do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałe mleko, margarynę oraz szczyptę soli a na koniec ubite jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i rozczyn. Całość zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, błyszczące i elastyczne. Następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2h.
Śliwki myjemy, a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę.
Podrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy, a następnie rwiemy z ciasta kawałek - rozpłaszczamy w dłoni a następnie wkładamy śliwkę i sklejamy, tworząc kulkę. Gotowe wkładamy do formy - tortowej, a następnie posypujemy kruszonką. Kruszonka - mąkę zagniatamy z cukrem, cynamonem oraz margaryną. Wkładamy do piekarnika na 25 min. w temp. 180'C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem do smaku. Smacznego !!
* Z przepisu wychodzą 3 tortownice.
Baardzo apetyczne....lubię drożdżowe ze śliwkami.
OdpowiedzUsuń