na bardzo smaczne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z budyniem śmietankowym.
Idealne do mleka, czekolady na gorąco, czy pysznego kakao,
jak i pachnącej herbatki czy kawy.
Drożdżowe rogaliki z budyniem
Z przepisu wychodzi 32 sztuki średniej wielkości rogalików. |
- CIASTO
- 0,5 kg mąki
- 125 g masła
- 50 g drożdży świeżych
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka klasy L
- 250 g mleka
- szczypta soli
- NADZIENIE:
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 l mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1,5 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Masło
rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy by
było letnie. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru, mąki
oraz pół szklanki letniego mleka i mieszamy, aż składniki się połączą.
Rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podrośnie. Jajka
miksujemy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę wsypujemy
do miski, dodajemy sól, jajka oraz rozczyn i pozostałe mleko. Całość
zagniatamy dodając powoli rozpuszczone masło. Ciasto powinno być
gładkie, błyszczące i odchodzić od rąk jak i miski. Takie ciasto
wkładamy do miski, posypujemy lekko mąką odkładamy w ciepłe miejsce i
przykrywamy bawełnianą ściereczką. Czekamy, aż ciasto podwoi, a nawet
potroi swoja objętość ok 2h. Przygotowujemy nadzienie. Odlewamy pół
szklanki mleka dodajemy budyń oraz cukier i mieszamy. Pozostałe mleko
gotujemy z masłem. Na gotujące się mleko, wlewamy budyń i ciągle
mieszamy, aż budyń zgęstnieje
( tak jak pisze na opakowaniu ). Budyń postawiamy do przestygnięcia. Ja przykrywam budyń folią spożywczą, tak by nie powstał na nim kożuch. Wyrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy, tak by otrzymać okrąg. Kroimy go na pół, następnie każdą połowę na pół i jeszcze kroimy na pół - tak jak pizzę ;) w ten sposób mamy 8 części. Na szerszą część ciasta nakładamy łyżeczkę płaską budyniu i zwijamy - formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odkładamy i przykrywamy ściereczką tak na 10-15 min., by rogaliki podrosły. Po tym czasie umieszczamy je w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Rogaliki się pięknie zarumienią. Gotowe wykładamy na kratę i pozostawiamy do przestygnięcia, a później posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
( tak jak pisze na opakowaniu ). Budyń postawiamy do przestygnięcia. Ja przykrywam budyń folią spożywczą, tak by nie powstał na nim kożuch. Wyrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy, tak by otrzymać okrąg. Kroimy go na pół, następnie każdą połowę na pół i jeszcze kroimy na pół - tak jak pizzę ;) w ten sposób mamy 8 części. Na szerszą część ciasta nakładamy łyżeczkę płaską budyniu i zwijamy - formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odkładamy i przykrywamy ściereczką tak na 10-15 min., by rogaliki podrosły. Po tym czasie umieszczamy je w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Rogaliki się pięknie zarumienią. Gotowe wykładamy na kratę i pozostawiamy do przestygnięcia, a później posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Ale pyycha. Super wyglądają :D
OdpowiedzUsuń