czwartek, 16 stycznia 2014

Karkówka w sezamie i przyprawach


Smaczny przepis na karkówkę. Danie szybkie w przygotowaniu,  a później tylko doglądanie piekarnika. Mięsko miękkie i aromatyczne. Ziemniaki chrupiące, a marchewka rozpływająca się w ustach. Klasyczne danie dla każdego, kto lubi dobrze zjeść.


Karkówka w sezamie i przyprawach







6 ziemniaków
1 duża marchewka
3 plasterki karkówki
papryka słodka mielona do smaku
pieprz kolorowy do smaku
czosnek do smaku
tymianek do smaku
sól ziołowa do smaku
przyprawa do gyrosa do smaku
0,5 szklanki sezamu
2 łyżki oliwy


Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w ćwiartkę a następnie na pół tak by kawałki były mniejsze. Mięsko rozbijamy lekko tłuczkiem. Ziemniaki umieszczamy w worku do pieczenia a następnie dodajemy przyprawy oraz sezam do smaku - zależy jak lubimy, a następnie mięsko. Wszystko delikatnie potrząsamy tak by kawałki mięsa i ziemniaków pokryły się przyprawami. Dodajemy oliwę. Worek umieszczamy w piekarniku na ok 60 min, w temp. 180'C.
Gotowe podajemy na ciepło.  Smacznego !!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz