piątek, 20 września 2013

Ciemne ciasto z Sheridan's


Bardzo smaczne i delikatne ciasto - wręcz rozpływające się w ustach z kremem czekoladowym
i moim ulubionym likierem Sheridan's.
Ciasto ma dość intensywny posmak alkoholu więc nie nadaje się dla dzieci.


Ciemne ciasto z Sheridan's



  • CIASTO
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • MASA
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki likieru Sheridan's
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka mleka
  • posypka czekoladowa
  • różyczki z opłatka


    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier a następnie żółtka. Mąki oraz kakao i przyprawę korzenną mieszamy razem, a następnie przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp. 170'C. Jajka ubijamy z cukrem nad parą wodną do białości oraz do podwojenia objętości. Ostawiamy do przestygnięcia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, dodajemy 1 łyżkę mleka i rozpuszczamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy do białości dodając po łyżce masę czekoladową a na koniec masę jajeczną oraz likier. Gotowy krem schładzamy ok 30 min. Ciasto kroimy na dwa płaty. Przekładamy 3/4 kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy posypką czekoladową oraz różyczkami z opłatka. Smacznego !!


4 komentarze:

  1. wygląda pysznie jeszcze z moim ulubionym likierkiem więc na pewno mega smaczne ciasto wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszka,też lubię ten likier,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Likier uwielbiam, więc pewnie ciasto też by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czarujące to ciasto, nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń