Bardzo smaczne i delikatne ciasto - wręcz rozpływające się w ustach z kremem czekoladowym
i moim ulubionym likierem Sheridan's.
Ciasto ma dość intensywny posmak alkoholu więc nie nadaje się dla dzieci.
Ciemne ciasto z Sheridan's
- CIASTO
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- MASA
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 3 łyżki likieru Sheridan's
- 1 czekolada gorzka
- 1 łyżka mleka
- posypka czekoladowa
- różyczki z opłatkaBiałka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier a następnie żółtka. Mąki oraz kakao i przyprawę korzenną mieszamy razem, a następnie przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp. 170'C. Jajka ubijamy z cukrem nad parą wodną do białości oraz do podwojenia objętości. Ostawiamy do przestygnięcia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, dodajemy 1 łyżkę mleka i rozpuszczamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy do białości dodając po łyżce masę czekoladową a na koniec masę jajeczną oraz likier. Gotowy krem schładzamy ok 30 min. Ciasto kroimy na dwa płaty. Przekładamy 3/4 kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy posypką czekoladową oraz różyczkami z opłatka. Smacznego !!
wygląda pysznie jeszcze z moim ulubionym likierkiem więc na pewno mega smaczne ciasto wyszło:)
OdpowiedzUsuńPyszka,też lubię ten likier,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLikier uwielbiam, więc pewnie ciasto też by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńCzarujące to ciasto, nic dodać nic ująć :)
OdpowiedzUsuń