wtorek, 3 września 2013

Sernikobrownie

Sernikobrownies czyli sernik w cieście czekoladowym.
Idealne połączenie białego sera i ciemnej, gorzkiej czekolady.
Ciasto wilgotne i bardzo, bardzo smaczne.

Sernikobrownie



  • CIASTO:
  • 1,5 szklanek mleka
  • 125 g margaryny
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • SER:
  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 70 g margaryny
  • cukier puder do smaku

    Mleko i margarynę podgrzewamy, do ciepłej dodajemy pół tabliczki czekolady, kakao oraz cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż składniki się połączą, a następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zimnej masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, letnią margarynę i budyń. Miksujemy. Białka ( 7 sztuk ) ubijamy na sztywno. Pianę dzielimy na pół i dodajemy do sera i ciasta czekoladowego. Masę serową delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do ciasta dodajemy drobno pokrojoną pozostałą cześć czekolady i mieszamy z pianą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem a następnie wylewamy cienko ciasto, na cieście układamy łyżką placki sera, i ponownie cienko zalewamy ciastem. Czynność powtarzamy, aż składniki się skończą. Ciasto umieszczamy w piekarniku na ok 60 min. w temp. 180'C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


1 komentarz:

  1. pyszne ciasto, skradłabym spory kawałek na jutro do kawki :)

    OdpowiedzUsuń