Sernikobrownies czyli sernik w cieście czekoladowym.
Idealne połączenie białego sera i ciemnej, gorzkiej czekolady.
Ciasto wilgotne i bardzo, bardzo smaczne.
Idealne połączenie białego sera i ciemnej, gorzkiej czekolady.
Ciasto wilgotne i bardzo, bardzo smaczne.
Sernikobrownie
- CIASTO:
- 1,5 szklanek mleka
- 125 g margaryny
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- SER:
- 1 kg sera białego twarogowego
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 70 g margaryny
- cukier puder do smakuMleko i margarynę podgrzewamy, do ciepłej dodajemy pół tabliczki czekolady, kakao oraz cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż składniki się połączą, a następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zimnej masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, letnią margarynę i budyń. Miksujemy. Białka ( 7 sztuk ) ubijamy na sztywno. Pianę dzielimy na pół i dodajemy do sera i ciasta czekoladowego. Masę serową delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do ciasta dodajemy drobno pokrojoną pozostałą cześć czekolady i mieszamy z pianą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem a następnie wylewamy cienko ciasto, na cieście układamy łyżką placki sera, i ponownie cienko zalewamy ciastem. Czynność powtarzamy, aż składniki się skończą. Ciasto umieszczamy w piekarniku na ok 60 min. w temp. 180'C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
pyszne ciasto, skradłabym spory kawałek na jutro do kawki :)
OdpowiedzUsuń