poniedziałek, 30 września 2013

Serduszkowa tarta z jabłkami

Czas na jabłka.
Tym razem proponuję ciasto, które uwielbia robić mój tata.
Jest to tarta z jabłkami i budyniem waniliowym.
Smaczna i lekko kwaśna, idealna z cukrem pudrem.


Serduszkowa tarta z jabłkami



200 g margaryny
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
budyń waniliowy
0,5 litra mleka
2 jabłka
cukier puder
cynamon do smaku


Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, margarynę Kasia oraz żółtka. Ciasto posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok 30 min. Foremkę w kształcie serca wykładamy ciastem i podpiekamy ok 15 min. w temp. 180'C. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, rozrabiając budyń. Następnie wlewamy na gotujące się mleko, powoli mieszamy. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie wykładamy na ciasto. Jabłka obieramy za pomocą obieraczki. Powstałe kawałki zwijamy tworząc różyczki i delikatnie wtapiamy w budyń. Posypujemy cynamonem i umieszczamy w piekarniku na ok 30-45 min. w temp. 180'C. Jabłka mają się zarumienić, tak samo budyń. Gotowe posypujemy cukrem pudrem do smaku. Smacznego !!


1 komentarz: