Rolada to smaczne i ładnie prezentujące się zakręcone ciasto, które wielu osobą wydaje się trudne i skomplikowane. Jednak tak nie jest. Sekretem rolady jest umiejętne zwinięcie, jeszcze ciepłej, wilgotnej rolady, w mokrą ściereczkę, wtedy nie połamie się i łatwo rozwinie. Można wykonać ją z wielu rodzajów ciast - jednak najpopularniejsza to biszkoptowa.
Dziś proponuję roladę z kokosem i likierem malibu.
Rolada malibu z kokosem
Roladę udekorowałam za pomocą szprycy i końcówki gwiazdki. |
- CIASTO:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- KREM:
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki malibu
- wiórki kokosowe do smakuBiałka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier oraz żółtka. Mąkę oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wyłożona papierem i pieczemy ok 15 min w temp. 180'C. Upieczone ciasto - jeszcze ciepłe zawijamy w wilgotna ściereczkę i pozostawiamy ok 15 min. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru, a następnie dodajemy malibu. Ciasto rozwijamy i smarujemy połową kremu, zawijamy w roladę. Pozostałą częścią kremu ozdabiamy naszą roladę np. gwiazdką duża. Posypujemy kokosem i umieszczamy w lodówce na ok 60 min. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz