ale jak na razie jest ona szara, bura ... smutna i deszczowa.
W taką pogodę najczęściej sięgamy po dobrą książkę, czasopismo czy film.
Ja jednak wolę sobie jeszcze je osłodzić słodkimi kruchymi grzybkami,
w polewie czekoladowej, która wprawi nas w dobry nastrój.
Takie grzybki możemy równie szybko spalić, udając się z przyjaciółmi na jesienny spacer czy fitness.
Słodkie grzybki jesienne
- CIASTO:
- 100 g margaryny
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka śmietany
- POLEWA :
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka
- 10 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- płatki czekoladoweWszystkie składniki zagniatamy ze sobą na jednolite gładkie ciasto, następnie zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy za pomocą foremki kształt grzybków. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12-15 min w temp. 180'C. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy kakao, mleko oraz cukier i mieszamy do połączenia się składników. Gotową polewą smarujemy kapelusze grzybków i posypujemy płatkami czekolady. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz