Puszysty serniczek z wyczuwalnym smakiem malibu.
Uzupełnieniem smaku są borówki amerykańskie, oraz chrupiące ciasto.
Uzupełnieniem smaku są borówki amerykańskie, oraz chrupiące ciasto.
Sernik z malibu i borówkami
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 200 g margaryny
- 2 sztuki żółtek
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg sera białego
- 80 g malibu
- 3 sztuki białek
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g borówki
Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24cm, a następnie posmarować margaryną boki i posypać lekko mąką. Ciastem wyłożyć spód tortownicy a następnie boki. Ponownie schłodzić ok 30 min.
Ser wymieszać z cukrem, likierem malibu oraz białkami drewnianą łyżką. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Gotowy ser wylać na ciasto, posypać borówkami i wstawić do piekarnika na ok 90 min. w temp. 150'C i piec do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawimy by przestygło. Ściągamy obręcz tortownicy i wkładamy ciasto do lodówki na ok 2-3 godziny, najlepiej 24 godziny. Smacznego !!
Wygląda pysznie, chętnie bym zjadł kawałek. :)
OdpowiedzUsuń