sobota, 14 września 2013

Czekoladowa babeczka pod kokosem

Czekolada + kokos = idealne połączenie, smaczne i rozpływające się w ustach.
Babeczka delikatna, puszysta z pianką kokosową.
Dodanie alkoholu podkreśli jej smak, ale można go ominąć.

Czekoladowa babeczka pod kokosem



  • 1 kostka margaryny
  • 2 czekolady gorzkie
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 laska waniliowa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • 4 białka
  • 150 g wiórek kokosowych
  • cukier puder do posypania

    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z margaryną na puch, pod koniec dodać żółtka oraz cukier i wanilię. Mąki przesiać ze sobą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Dolać rum i dokładnie wymieszać. Czekolady posiekać drobno i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wlać do foremki silikonowej, a następnie, za pomocą łyżki zrobić wgłębienie w cieście. Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy kokos i mieszamy. Gotową masę wykładamy w przygotowane wgłębienie. Pieczemy ok 35 min. w 175'C po tym czasie przykrywamy górę papierkiem np. po margarynie, a następnie pieczemy jeszcze ok 15 min. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


3 komentarze: