Babeczka delikatna, puszysta z pianką kokosową.
Dodanie alkoholu podkreśli jej smak, ale można go ominąć.
Czekoladowa babeczka pod kokosem
- 1 kostka margaryny
- 2 czekolady gorzkie
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3/4 szklanki mąki
- 1 laska waniliowa
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki rumu
- szczypta soli
- 4 białka
- 150 g wiórek kokosowych
- cukier puder do posypania
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z margaryną na puch, pod koniec dodać żółtka oraz cukier i wanilię. Mąki przesiać ze sobą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Dolać rum i dokładnie wymieszać. Czekolady posiekać drobno i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wlać do foremki silikonowej, a następnie, za pomocą łyżki zrobić wgłębienie w cieście. Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy kokos i mieszamy. Gotową masę wykładamy w przygotowane wgłębienie. Pieczemy ok 35 min. w 175'C po tym czasie przykrywamy górę papierkiem np. po margarynie, a następnie pieczemy jeszcze ok 15 min. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Znam to połączenie,rzeczywiście dobrze się komponują te dwa smaki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWspaniała uwielbiam właśnie taką babkę.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń