środa, 2 października 2013

Chałka cytrynowa

Puszysta domowa chałka cytrynowa z kruszonką, to propozycja dla osób,
które lubią urozmaicać tradycyjne smaki.
Intensywny smak, puszystość i kruszonka - czyli coś pysznego :)

Chałka cytrynowa


 



  • 0,7 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 30g drożdży
  • 1 cytryna


  • KRUSZONKA:
  • 25 g margaryny
  • 1/5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki


Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukier oraz margarynę zagniatamy ze sobą. Gotową ścieramy na tarce o małych oczkach. Śmietanę podgrzać. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać szczyptę soli i po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać, wlewając powoli pół szklanki śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę cytrynową i wlewamy rozczyn i mleko - dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk. Oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą część z osobna rolujemy na ok 35-40 cm. długości, a następnie zaplatamy warkocz. Końce mocno ze sobą ściskamy i chowamy pod spód. Zaplecioną chałkę układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i smarujemy ciasto białkiem, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30-40 min. w temp. 180’C. Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz