Puszysta domowa chałka cytrynowa z kruszonką, to propozycja dla osób,
które lubią urozmaicać tradycyjne smaki.
Intensywny smak, puszystość i kruszonka - czyli coś pysznego :)
które lubią urozmaicać tradycyjne smaki.
Intensywny smak, puszystość i kruszonka - czyli coś pysznego :)
Chałka cytrynowa
- 0,7 kg mąki
- 4 jajka
- 1 białko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- Szczypta soli
- 1 szklanka śmietany 30%
- 30g drożdży
- 1 cytryna
- KRUSZONKA:
- 25 g margaryny
- 1/5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
Przygotowujemy
kruszonkę. Mąkę, cukier oraz margarynę zagniatamy ze sobą. Gotową
ścieramy na tarce o małych oczkach. Śmietanę podgrzać. Drożdże pokruszyć
do garnuszka, dodać szczyptę soli i po łyżce cukru i mąki. Dokładnie
wymieszać, wlewając powoli pół szklanki śmietany. Przykryć ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sok wyciśnięty z cytryny
oraz skórkę cytrynową i wlewamy rozczyn i mleko - dokładnie zagniatamy
ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk.
Oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na ok
2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na
stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą część z
osobna rolujemy na ok 35-40 cm. długości, a następnie zaplatamy warkocz.
Końce mocno ze sobą ściskamy i chowamy pod spód. Zaplecioną chałkę
układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i smarujemy ciasto białkiem, a
następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30-40 min. w temp. 180’C.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz