Idealne danie obiadowe, czyli schab na warzywach.
Pyszny i aromatyczny oraz bardzo soczysty.
Przygotowanie to zaledwie pokrojenie warzyw i zamarynowanie mięsa.
Później już tylko oczekiwanie na gotowe danie, bez strachu o przypalenie ;)
Pyszny i aromatyczny oraz bardzo soczysty.
Przygotowanie to zaledwie pokrojenie warzyw i zamarynowanie mięsa.
Później już tylko oczekiwanie na gotowe danie, bez strachu o przypalenie ;)
Schab na warzywach
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 1 papryka czerwona
- ok. 8 ziemniaków
- 3 plasterki schabu
- pietruszka świeża do smaku
- koperek świeży do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- czosnek mielony do smaku
- sól do smaku
- zioła mielone do smaku ( bazylia, tymianek, oregano )
- oliwa
Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy na pół lub jeśli są duże na ćwiartki. Marchewkę kroimy w słupki. Paprykę w nieduże kawałki, a brokuła w różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do worka do pieczenia a następnie przyprawiamy do smaku. Mięsko lekko rozbijamy nacieramy oliwą i przyprawiamy ziołami, wcierając je w mięso. Mięsko również wkładamy do woreczka. Worek wiążemy a następnie lekko nacinamy w kilku miejscach, tak by doszło powietrze podczas pieczenia. .Worek umieszczamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok 50-60 min. w temp. 180'C. Gotowe podajemy ciepłe, z posiekanymi świeżymi ziołami - pietruszką oraz koperkiem. Smacznego !!
ciekawe rozwiązanie jak ktoś już ma dość klasycznego schabowego :)
OdpowiedzUsuń