Jednogarnkowe danie, czyli pieczony kurczak na warzywach. Soczyste mięsko i delikatnie przypieczone warzywa.
Pieczony kurczak na warzywach
- 2,5 kg kurczaka w całości
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 1 cebula czerwona
- 1 papryka czerwona
- ok 6 dużych ziemniaków
- do smaku natka pietruszki
- do smaku papryka ostra mielona
- do smaku tymianek
- do smaku przyprawa do kurczaka
- do smaku chili pieprz cayenne
- do smaku pieprz kolorowy
- do smaku czosnek do smaku sól
- do smaku olej
Kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy go na grzbiecie ( koło kręgosłupa ), rozkładamy go i nacieramy olejem. Przyprawiamy do smaku i delikatnie wklepujemy przyprawy. Kurczaka odkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w ćwiartki, a następnie kroimy na pół tak by kawałki były mniejsze, wtedy mamy pewność, że marchewka będzie miękka. Jedną cebule czerwoną i białą kroimy w piórka. Drugą białą cebulę kroimy w ćwiartkę. Paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy na pół, lub na ćwiartki w zależności od ich wielkości. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy oleju. Na blachę do pieczenia wykładamy warzywa, a na wierzchu układamy zamarynowanego kurczaka. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy kurczaka. Pieczemy ok 1,5 - 2 godzin w temp. 220'C., aż kurczak się ładnie zarumieni, co jakiś czas przewracając mięsko oraz warzywa, tak by się nie przypaliło. Gotowe podajemy ciepłe. Smacznego !!
z chęcią bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuń