wtorek, 8 października 2013

Pieczony kurczak na warzywach


Jednogarnkowe danie, czyli pieczony kurczak na warzywach. Soczyste mięsko i delikatnie przypieczone warzywa.


Pieczony kurczak na warzywach 

 

 


  • 2,5 kg kurczaka w całości
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • ok 6 dużych ziemniaków
  • do smaku natka pietruszki
  • do smaku papryka ostra mielona
  • do smaku tymianek
  • do smaku przyprawa do kurczaka
  • do smaku chili pieprz cayenne
  • do smaku pieprz kolorowy
  • do smaku czosnek do smaku sól
  • do smaku olej


    Kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy go na grzbiecie ( koło kręgosłupa ), rozkładamy go i nacieramy olejem. Przyprawiamy do smaku i delikatnie wklepujemy przyprawy. Kurczaka odkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w ćwiartki, a następnie kroimy na pół tak by kawałki były mniejsze, wtedy mamy pewność, że marchewka będzie miękka. Jedną cebule czerwoną i białą kroimy w piórka. Drugą białą cebulę kroimy w ćwiartkę. Paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy na pół, lub na ćwiartki w zależności od ich wielkości. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy oleju. Na blachę do pieczenia wykładamy warzywa, a na wierzchu układamy zamarynowanego kurczaka. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy kurczaka. Pieczemy ok 1,5 - 2 godzin w temp. 220'C., aż kurczak się ładnie zarumieni, co jakiś czas przewracając mięsko oraz warzywa, tak by się nie przypaliło. Gotowe podajemy ciepłe. Smacznego !!




1 komentarz: