Idealne ciasto na Halloween - który obchodzimy już w czwartek 31.1o.
Kopiec kreta to ciasto, które idealnie pasuje na podłoże, na którym układamy bezowe duszki, kruche ciasteczka - nagrobki i krzyże oraz kości i dynia. Pajęczyny oraz pająki i minki wykonane za pomocą pisaków jadalnych.
Kopiec kreta to ciasto, które idealnie pasuje na podłoże, na którym układamy bezowe duszki, kruche ciasteczka - nagrobki i krzyże oraz kości i dynia. Pajęczyny oraz pająki i minki wykonane za pomocą pisaków jadalnych.
Straszny i nawiedzony kopiec
- 100 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- KREM :
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny
- CIASTO KRUCHE:
- 150 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- BEZOWE DUSZKI:
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Formę o średnicy ok 24 cm. wysmarować margaryną i obsypać mąką. Pozostałe
składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej,
gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i piec ok 30-35 mim w
temp. 180'C. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić do
przestygnięcia. Środek ciasta wydrążyć łyżką, pozostawiając boki oraz
spód na ok 2 cm. 250 ml mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić
budyń i dodać cukier, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się
mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią i
pozostawić do przestygnięcia. Miękka margarynę zmiksować, dodając po łyżce
budyniu. Gotowy krem nałożyć na ciasto, formując tzw. górkę. Ciasto,
które nam zostało kruszymy i posypujemy budyń, lekko uklepując. Ciasto
schładzamy w lodówce. Przygotowujemy ciasto kruche na ciasteczka.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i szybko zagnieść. Następnie
rozwałkować na ok 0,5cm. i wycinać ( groby, krzyże, kości oraz dynie).
Pieczemy ok 12-15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia a
następnie dekorujemy za pomocą pisaków jadalnych tworząc pajęczyny,
pająki, napisy ... Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
pod koniec dodając cukier. Gotową sztywną pianę przekładamy do szprycy
i wyciskamy duszki. Pieczemy ok 40 min. w temp. 150'C, następnie
zmniejszamy do 120'C i pieczemy ok 30 min. w lekko uchylonych
drzwiczkach. Gotowe dekorujemy pisakami robiąc minki. Ciasteczka i
bezy układamy na cieście. Gotowe podajemy. Smacznego !!
składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej,
gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i piec ok 30-35 mim w
temp. 180'C. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić do
przestygnięcia. Środek ciasta wydrążyć łyżką, pozostawiając boki oraz
spód na ok 2 cm. 250 ml mleka zagotować w pozostałym mleku rozpuścić
budyń i dodać cukier, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się
mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią i
pozostawić do przestygnięcia. Miękka margarynę zmiksować, dodając po łyżce
budyniu. Gotowy krem nałożyć na ciasto, formując tzw. górkę. Ciasto,
które nam zostało kruszymy i posypujemy budyń, lekko uklepując. Ciasto
schładzamy w lodówce. Przygotowujemy ciasto kruche na ciasteczka.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i szybko zagnieść. Następnie
rozwałkować na ok 0,5cm. i wycinać ( groby, krzyże, kości oraz dynie).
Pieczemy ok 12-15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia a
następnie dekorujemy za pomocą pisaków jadalnych tworząc pajęczyny,
pająki, napisy ... Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
pod koniec dodając cukier. Gotową sztywną pianę przekładamy do szprycy
i wyciskamy duszki. Pieczemy ok 40 min. w temp. 150'C, następnie
zmniejszamy do 120'C i pieczemy ok 30 min. w lekko uchylonych
drzwiczkach. Gotowe dekorujemy pisakami robiąc minki. Ciasteczka i
bezy układamy na cieście. Gotowe podajemy. Smacznego !!
Ale fajne ciacho- ciasteczka straszliwe oi beziki a wszystko na budyniowej masie :) mniam
OdpowiedzUsuńFantastyczna dekoracja :)
OdpowiedzUsuń