piątek, 11 października 2013

Sernikowe latte macchiato

Krótko i zwięźle pyszny sernik z nutką kawy.


Sernikowe latte macchiato 

 


  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki maki
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki kawy "Inka"
    SER:
  • 1 kg sera z wiadereczka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 18%
  • cukier waniliowy
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada biała
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml śmietany 30%
  • kakao do smaku

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść ze sobą do połączenia się składników. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie wyłożyć ciastem tortownice wysmarowaną margaryną i posypaną mąką krupczatką. (Moja tortownica o średnicy 28 cm, polecam również na 26 czy 24cm ciasto wyjdzie wyższe) i nakłuć widelcem. Podpiec ok 15 min. w temp. 180'C. Pozostawić do przestygnięcia. Ser zmiksować z mąką ziemniaczana oraz cukrem. Pod koniec dodając po jednym jajku. Na koniec dodać śmietanę 18% oraz cukier waniliowy i jeszcze chwilkę zmiksować. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia a następnie połączyć z 2/3 sera. Do pozostałej części sera dodać letnią rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną, ze śmietaną 30%, a na koniec dodać kawę. Zmiksować. Połowę białego sera wylać na ciasto, następnie wyłożyć łyżką masę sera ciemnego, a na koniec ponownie warstwę sera białego. Ciasto pieczemy ok 15 min. w temp. 180'C. a następnie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy jeszcze 60 min. Ciasto powinno odchodzić od boków tortownicy. Ciasto pozostawić ok 12h, a następnie posypać kakao. Smacznego !!

1 komentarz: