poniedziałek, 28 października 2013

Języczki biszkoptowe


Moje pierwsze, ale na pewno nie ostatnie biszkoptowe języczki.
Co prawda nie wyszły idealne, ale następne już będą perfekcyjne :))
Ciasteczka są miękkie i puszyste, a z wierzchu chrupiące.
Idealne dla dorosłych, dla dzieci jak i do ciast i deserów.


Języczki biszkoptowe








3 jajka klasy L
0,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
cukier puder do smaku
szczypta soli


Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy powoli cukier a na koniec żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką i wyciskamy podłużne ciasteczka. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy ok 3 min. a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min w temp. 180'C. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić. Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz