Moje pierwsze, ale na pewno nie ostatnie biszkoptowe języczki.
Co prawda nie wyszły idealne, ale następne już będą perfekcyjne :))
Ciasteczka są miękkie i puszyste, a z wierzchu chrupiące.
Idealne dla dorosłych, dla dzieci jak i do ciast i deserów.
Języczki biszkoptowe
3 jajka klasy L
0,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
cukier puder do smaku
szczypta soli
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy
powoli cukier a na koniec żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego
zakończonego okrągłą końcówką i wyciskamy podłużne ciasteczka.
Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy ok 3 min. a następnie
wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min w temp. 180'C. Ciasteczka
powinny się ładnie zarumienić. Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem
pudrem. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz