piątek, 4 października 2013

Różyczki


Róże, popularne w karnawale, ale warto je robić częściej.
Smaczne, delikatne i chrupiące. Pełne pęcherzyków powietrza.
Idealne z konfiturą i cukrem pudrem.

Różyczki










  • 5 żółtek
  • 1 białko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki rumu
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • dżem z czarnej porzeczki do smaku
  • cukier puder do posypania
  • 1,5 l oleju


    Mąkę, cukier oraz sól wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać żółtka, śmietanę oraz rum. Zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Ciasto ułożyć na środku stolnicy i wałkiem uderzać w nie tak by się spłaszczyło. Ponownie zwinąć i ponownie uderzać. Czynność powtarzać tak ok 10 razy. Następnie ciasto schłodzić ok 15 min. Po tym czasie rozwałkować cienko i za pomocą szklanek, literatek, kieliszków powycinać koła. Najlepiej z 4 rozmiary. Każde koło nacinamy, robiąc z 4-5 nacięć i składamy zaczynamy od największego do najmniejszego, smarując białkiem środek tak by się płaty ciasta skleiły i mocno ściskamy. Gotowe róże smażymy na złoty kolorek, a następnie pozostawiamy na papierowym ręczniku by obciekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem do smaku i dodajemy środek kwiatka czyli dżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz