Róże, popularne w karnawale, ale warto je robić częściej.
Smaczne, delikatne i chrupiące. Pełne pęcherzyków powietrza.
Idealne z konfiturą i cukrem pudrem.
Różyczki
- 5 żółtek
- 1 białko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki rumu
- 5 łyżek śmietany 18%
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- dżem z czarnej porzeczki do smaku
- cukier puder do posypania
- 1,5 l oleju
Mąkę, cukier oraz sól wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać żółtka, śmietanę oraz rum. Zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Ciasto ułożyć na środku stolnicy i wałkiem uderzać w nie tak by się spłaszczyło. Ponownie zwinąć i ponownie uderzać. Czynność powtarzać tak ok 10 razy. Następnie ciasto schłodzić ok 15 min. Po tym czasie rozwałkować cienko i za pomocą szklanek, literatek, kieliszków powycinać koła. Najlepiej z 4 rozmiary. Każde koło nacinamy, robiąc z 4-5 nacięć i składamy zaczynamy od największego do najmniejszego, smarując białkiem środek tak by się płaty ciasta skleiły i mocno ściskamy. Gotowe róże smażymy na złoty kolorek, a następnie pozostawiamy na papierowym ręczniku by obciekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem do smaku i dodajemy środek kwiatka czyli dżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz