Kotlet de volaille z pieczonymi chrupiącymi ziemniaczkami i marchewką. Soczysty kotlet de volaille z zieleninką oraz ciągnącym się serem żółtym. Jest to bardzo smaczny pomysł na obiad.
Urozmaicenie standardowych kotletów.
Kotlet de volaille z pieczonymi ziemniaczkami
- 10 ziemniaków
- olej lub oliwa do smażenia
- 1 duża marchewka
- 3 piersi z kurczaka pojedyncze
- 30 g masła
- 3 kawałki sera
- pieprz kolorowy mielony do smaku
- papryka czerwona mielona do smaku
- sól do smaku
- czosnek mielony do smaku
- pół pęczka świeżego koperku
- pół pęczka świeżej pietruszki
- pół pęczka świeżego szczypiorku
- DO PANIEROWANIA:
- mąka
- bułka tarta
- jajko + 2 łyżki mleka
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy na pół, lub na ćwiartki w zależności od wielkości ziemniaków. Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz,a następnie wkładamy ziemniaczki i marchewkę, doprawiając je do smaku pieprzem, solą, papryką słodką. Naczynie umieszczamy w piecu na ok 45 min. w temp. 200'C. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, a następnie rozcinamy i rozbijamy. Każdy kawałek mięsa doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym, papryką mieloną, czosnkiem oraz solą morską. Na każdym kawałku mięsa, na środku umieszczamy ok. 10g masła i kawałek sera, a na wierzch posiekaną natkę pietruszki, koperku i szczypiorek. Mięsko zwijamy w roladkę. Odkładamy na ok 20 min. Po tym czasie panierujemy mięsko w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy roladki, podpiekając z każdej strony na złoty kolor. ( ok 3 min. z każdej strony ). Kotleta podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i marchewką. Smacznego !!
Krok po kroku :)
De volaille należy do moich ulubionych kotletów. Ten dodatek podpieczonych ziemniaczków z marchewką to ciekawe rozwiązanie. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuń