Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z cynamonem i jabłkiem.
Idealne na jesienne wieczory. Wspaniale smakują nawet do kilku dni po upieczeniu.
Idealne na jesienne wieczory. Wspaniale smakują nawet do kilku dni po upieczeniu.
Puszyste drożdżowe rogaliki z jabłkami
- CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 125 g margaryny
- 250 mleka
- NADZIENIE:
- 2 jabłka
- cynamon do smaku
- cukier do smaku
- 40 g margaryny
- cukier puder do posypania
Mąkę
wsypujemy do miski. Mleko podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i
pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki mąki,
cukru oraz rozkruszone drożdże i zalewamy połową letniego mleka.
Pozostawiamy, aż podrosną drożdże. Jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem
waniliowym i wlewamy do mąki, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe
mleko, oraz szczyptę soli i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż
składniki się połączą a ciasto przestanie się kleić do rąk jak i
ścianek miski. Ciasto pozostawiamy w misce, lekko posypujemy mąką,
przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przerabiamy
na stolnicy, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy,
tworząc koło, które dzielimy na pół, następnie każdy kawałek ponownie na
pół i jeszcze na pół. W taki sposób otrzymamy 8. równych trójkątów.
Jabłka obieramy i drobno kroimy. Margaryną smarujemy trójkąt w górnej
jego części, posypujemy cynamonem oraz cukrem, a następnie układamy
jajka i zwijamy w rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce i
pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie wkładamy do
piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do
przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
pyszne ;)
OdpowiedzUsuńUpiekłam rogaliki wg przepisu, wyszły pyszne !
OdpowiedzUsuńMiękkie, puszyste ciasto, wręcz rozpływające się w ustach. Jestem nimi zachwycona. Teraz Twoim przepisem dzielę się ze znajomymi, których częstowałam w pracy. Kocham rogaliki, a smaku tych już nie zapomnę !
Dziękuję za przepis - Pozdrawiam Ania
Dziękuję Pani Aniu za tak miłe słowa. Cieszy mnie, że przepis na rogaliki przypadł Pani do gustu i smaku. Polecam zmieniać nadzienie :)
UsuńPozdrawiam Iwona
chyba za mało mąki w przepisie i ciasto nie chcialo sie ulepić...
OdpowiedzUsuńCiasto zagniata się tak długo, aż się przestanie kleić :)
UsuńWyrabiając ręcznie trwa to ok 15-30 min.