poniedziałek, 21 października 2013

Puszyste drożdżowe rogaliki z jabłkami

Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z cynamonem i jabłkiem.
Idealne na jesienne wieczory. Wspaniale smakują nawet do kilku dni po upieczeniu.


Puszyste drożdżowe rogaliki z jabłkami 

 

 


  • CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 125 g margaryny
  • 250 mleka


  • NADZIENIE:
  • 2 jabłka
  • cynamon do smaku
  • cukier do smaku
  • 40 g margaryny
  • cukier puder do posypania

 


Mąkę wsypujemy do miski. Mleko podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i zalewamy połową letniego mleka. Pozostawiamy, aż podrosną drożdże. Jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym i wlewamy do mąki, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, oraz szczyptę soli i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż składniki się połączą a ciasto przestanie się kleić do rąk jak i ścianek miski. Ciasto pozostawiamy w misce, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przerabiamy na stolnicy, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy, tworząc koło, które dzielimy na pół, następnie każdy kawałek ponownie na pół i jeszcze na pół. W taki sposób otrzymamy 8. równych trójkątów. Jabłka obieramy i drobno kroimy. Margaryną smarujemy trójkąt w górnej jego części, posypujemy cynamonem oraz cukrem, a następnie układamy jajka i zwijamy w rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

 

5 komentarzy:

  1. Upiekłam rogaliki wg przepisu, wyszły pyszne !
    Miękkie, puszyste ciasto, wręcz rozpływające się w ustach. Jestem nimi zachwycona. Teraz Twoim przepisem dzielę się ze znajomymi, których częstowałam w pracy. Kocham rogaliki, a smaku tych już nie zapomnę !
    Dziękuję za przepis - Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Aniu za tak miłe słowa. Cieszy mnie, że przepis na rogaliki przypadł Pani do gustu i smaku. Polecam zmieniać nadzienie :)
      Pozdrawiam Iwona

      Usuń
  2. chyba za mało mąki w przepisie i ciasto nie chcialo sie ulepić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto zagniata się tak długo, aż się przestanie kleić :)
      Wyrabiając ręcznie trwa to ok 15-30 min.

      Usuń