Na chandrę wręcz idealne są kalorie więc zapraszam Was na smaczne, ale bardzo kaloryczne ciasto.
Dość pracochłonne, ale wyborne w smaku. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce ok 12 godzin, wtedy ładnie się kroi i nic nie rozlewa.
Dość pracochłonne, ale wyborne w smaku. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce ok 12 godzin, wtedy ładnie się kroi i nic nie rozlewa.
Anielskie ciasto
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- Budyń:
- 0,5 litra mleka
- 3 płaskie łyżki mąki
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- Bita śmietana:
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kopiata cukru drobnego
- 150 g margaryny
- 2 andruty
- masa kajmakowa ok 400g.
- cukier dekoracyjny różowy
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy z cukrem waniliowym i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 170'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa płaty. Z 0,5 lita mleka odlewamy ok szklankę. Mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią. Mleko odlane do szklanki mieszamy z mąkami a następnie wylewamy delikatnym strumieniem na gotujące się mleko, ciągle mieszając. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. W miseczce miksujemy margarynę dodając po łyżce zimnego budyniu. Powstałą masę nakładamy na jeden płat biszkopta. Na jeden kawałek andruta nakładamy lekko podgrzaną masę kajmakową i przykrywamy drugim kawałkiem andruta. Gotowe nakładamy delikatnie na budyń i lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 15 min. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - ubijamy śmietanę dodając cukier. Gotową bitą śmietanę w proporcji 2/3 nakładamy na andrut i przykładamy płatem biszkopta. Wierzch pokrywamy delikatnie pozostałą bitą śmietaną i posypujemy cukrem ozdobnym. Ciasto powinno schłodzić się ok 12h. Smacznego !!
przecudne:),wyobrażam sobie jak rewelacyjnie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i bardzo dostojnie :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie taki apetyczny
OdpowiedzUsuń