piątek, 15 listopada 2013

Babka pieguskowo - ciągutkowa z Irish Cream

Babka pieguskowo - ciągutkowa z Irish Cream, to urozmaicenie tradycyjnej babki. Smaczna i w miarę prosta. Dodatki typu czekolada i cukierki krówki sprawiają, że ciasto smakuje i wygląda super.

Babka pieguskowo - ciągutkowa z Irish Cream

 





- cukier: 1 szklanka
- mąka: 2 szklanki
- margaryna: 20 dag
- irish cream: 140 ml
- cukierki krówki: 20 dag
- czekolada twarda: 0.5 szklanki
- jajka: 4 sztuki
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
- cukier puder do posypania: 0.5 szklanki


Cukier utrzeć z margaryną. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Do jednolitej masy dolewamy Irish Cream i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy aż połączą się składniki. Cukierki "Krówki" tniemy na trzy części. Czekoladę kroimy w drobną kostkę - wrzucamy i chwilkę miksujemy ( ok 5 s ). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 40-45 min. w temp. 180'C. Gotowe letnie ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!






5 komentarzy:

  1. Przepadam za tradycyjną babką, ale nie pogardziłabym taką wersją! ;)
    Kocham krówki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita, z krówkami i irish cream musi być pychota :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak baba! aż czuje się aromaty Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z krówkami musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń