Sernik z masą w cieście cynamonowo -orzechowym
- SER:
- 900 dag sera białego
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- CIASTO:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cynamonu
- 100 g orzechów bardzo drobno mielonych
- MASA:
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 l mleka
- 250 g margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 czekolady gorzkie
- 100 g orzechów mielonych
Przygotowujemy ser. Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy po łyżce sera białego. Na koniec dodajemy budyń w proszku oraz mąki, ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Gotowy ser wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 min. w temp. 180'C. Upieczony sernik pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz na koniec żółtka. Obie mąki i cynamon mieszamy razem i przesiewamy do masy jajecznej a następnie dodajemy orzechy i delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na dwa płaty. Przygotowujemy masę budyniową. Do szklanki odlewamy pół szklanki mleka. Pozostałe mleko gotujemy. Do mleka w szklance wsypujemy budyń i mieszamy a następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Budyń odkładamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto składamy: Płat ciasta biszkoptowego - połowa masy budyniowej - ser - pozostała masa budyniowa - płat ciasta biszkoptowego - polewa - orzechy. Ciasto schłodzić min. 2 godziny. Smacznego !!
Pysznie wygląda! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie ciacho, podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuń