poniedziałek, 4 listopada 2013

Nutka truskawkowa


Wyjątkowe, bardzo smaczne ciasto z nutką truskawkową,
w postaci budyniów i galaretek. Smak również wzbogaca likier Sheridan's Berries,
dość mocno wyczuwalny w smaku.
Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy składniki się "przegryzą" oraz mocno schłodzone.



Nutka truskawkowa






BISZKOPT:
3 jajka
0,5 szklanki mąki
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie truskawkowe
500 ml wody
4 łyżeczki cukru
1 galaretka truskawkowa
125 g margaryny
0,5 szklanki cukru 
herbatniki ok 24 sztuki
MASA ŚMIETANKOWA:
660 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru drobnego
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wody
Likier Sheridan's Berries do smaku


Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowy biszkopt wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy masę budyniową. Z 500 ml wody odlewamy pół szklanki do której wsypujemy budynie oraz cukier i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści proszek. Pozostałą wodę gotujemy, gdy już się gotuje wlewamy powoli nasz budyń i mieszamy, aż zgęstnieje. Ściągamy z palnika i dodajemy galaretkę w proszku - mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy budyń do przestygnięcia. Budyń można przykryć folią, dzięki czemu nie powstanie na nim kożuch.
Margarynę miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę wylewamy na biszkopt i układamy herbatniki, a następnie wkładamy ciasto w lodówce na ok 15-20 min.
Przygotowujemy masę śmietanową. Szklankę wody zagotowujemy, a następnie rozpuszczamy w niej galaretkę, którą pozostawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz galaretkę. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Za pomocą patyczka do szaszłyków robimy kleksy na cieście z likieru Sheridan's Berries i rozmazujemy. Ciasto umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny by się przegryzło. Smacznego !!




3 komentarze: